Sonkás fánk áfonyás tormahabbal
![](http://www.nosalty.hu/files/recept_kepek/sonkafánk.jpg)
-
előkészület: 15 perc
-
sütés: 20 perc
hozzávalók 4 főre
Fánkhoz:
-
30 dkg főtt burgonya
-
30 dkg liszt
-
4 dl tej
-
1db tojás
-
2 dkg élesztő
-
3 dl olaj
-
só
Töltelékhez:
-
2-3 ek tejföl
-
20 dkg füstölt sonka
Áfonyás tormahabhoz:
-
2 ek frissen reszelt torma
-
2 ek áfonyalekvár
-
2 ek tejszín
elkészítés
-
A főtt burgonyát áttörjük, összegyúrjuk a liszttel, a langyos tejben felfuttatott élesztővel és a tojással.
-
Megsózzuk, és annyi langyos tejjel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk.
-
Jól kidolgozzuk, és letakarva, langyos helyre téve megkelesztjük.
-
Félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, egyik felére tejföllel elkevert, apróra vágott füstölt sonka halmokat teszünk, egyenlő távolságra.
-
Ráhajtjuk a tészta másik felét, egy kicsit lenyomkodjuk, majd fánkszaggatóval, a tölteléket a közepére helyezve, kiszúrjuk.
-
Ezután langyos helyen 15 percig pihentetjük, majd forró olajban megsütjük.
-
Az áfonyás tormahabhoz az áfonyalekvárt összekeverjük a tormával, valamint a tejszínnel, és habverővel felverjük, a sonkás fánkok mellé kínáljuk.
|