Eltel.
|
Hozzvalk:
1 liternyi leszûrt marha- vagy tykleves,
1/2 citrom leve,
4 lap zselatin. |
|
|
A leszûrt levest hidegre tesszk. Miutn megfagyott a tetejn a zsradk, levesszk rla az sszeset, gy a leves teljesen zsrmentess vlik. Ezutn 1/2 citrom levt csavarjuk bele, felmelegtjk s 4 lap fehr vagy piros zselatint olvasztunk fel benne, aszerint, hogy milyen sznû aszpikra van szksgnk, majd megfelelõ formban megfagyasztjuk.
|
|
Hozzvalk:
1 csirke,
aszpik,
majonzes franciasalta,
tojs,
citrom,
szardella,
uborka. |
|
|
Egy csirkt puhra megfõznk, bõrt lehzzuk, csontjait kiszedjk. Egy tl fenekre olvasztott aszpikot ntnk, megfagyasztjuk s azutn a tl kzepre sûrû majonzzel elkevert francia saltt tesznk 2 ujjnyi vastagsgban gy, hogy a tl oldalig ne rjen. Erre rakjuk r a kicsontozott, megszott, borsozott, hideg csirkt. Annyi olvasztott, de nem meleg aszpikot ntnk r, hogy a csirkt rgztse s ezt hagyjuk megszilrdulni. Vgl mg annyi olvasztott aszpikot ntnk r, hogy az egszet 2 ujjnyira ellepje. Miutn megfagyott, tlra kibortjuk, kemnytojssal s citromkarikkkal, szardellagyûrûvel, uborkval dsztjk.
|
|
Hozzvalk:
1/2 kg burgonya,
3 db savany uborka,
2 alma,
3 szl rpa,
3 hering ikrval,
majonz,
15 dkg aszpik,
tojs,
uborka s endvia salta. |
|
|
A burgonyt megfõzzk a hjban. Az uborkt, almt, s fõtt rpkat kockra vgjuk. Hozzadjuk a 3 db megtiszttott, szlktlantott, vkony cskokra szeletelt heringet az elkapart ikrkkal egytt. Ezt az egszet sûrû majonzzel sszekeverjk, felntjk 15 dkg olvasztott, folykony aszpikkal s sszekeverjk vele. Formba ntve megfagyasztjuk. Tlalskor forr vizes ruhval bortjuk be s gy vigyzva a tlra helyezzk. Kemnytojs-, uborka- s endvia saltaszeletekkel dsztjk.
|
|
Hozzvalk:
1/2 kg hs,
levesben fõtt zldsgek,
2 db savany uborka,
1/2 kg hjban fõtt burgonya |
|
|
1/2 kg maradk hst aprra vgunk s sszekeverjk kis kockkra vagdalt, levesben fõtt zldsggel, 2 savany uborkval, 1/2 kg hjban fõtt burgonyval, 2 almval s 1 kemny tojssal. Sûrû majonzt ksztnk, felvel a hsaltt elkeverjk, tlra rendezzk s a majonz msik felvel bevonjuk. Tojskarikkkal, cklval, citromszeletekkel, olivabogyval dsztjk. Hideg vacsornak is kitûnõ.
|
|
Hozzvalk:
2 db ujjnyi vastag halszelet,
zldsgl,
3 kanl borecet,
3 lap fehr zselatin,
s. |
|
|
Brmilyen nagyobb halbl kt ujjnyi vastag szeleteket vgunk, beszzuk s 1/2 rig llni hagyjuk. Azutn zldsglbe tve annyira, hogy 3 ujjnyival ellepje, 3 kanl borecettel fõzzk. Mikor felfõtt, kivesznk a lbõl 1 merõkanlnyit s abban 2-3 lap fehr zselatint felolvasztva visszantjk a halra. A forrstl szmtott 20 perecig fõzzk, majd a tûzrõl levesszk, kihûtjk, ezutn elrendezzk a halastlon. Miutn megfagyott, tlaljuk.
|
|
Hozzvalk:
telemea-tr,
tej,
sonkaszeletek,
szalmi,
olajbogy,
zldhagyma. |
|
|
Kerek tlon a kvetkezõket rendezzk el: kzpre szeletekre vgott telemea-trt rakunk, melyet tejben kiztatunk. Ezt sszegngylt prgai sonkaszeletekkel vesszk krl, majd e kr finomra szeletelt szalmi vagy ms hideg felvgott kvetkezik. A hideg felvgottra krben sûrûn olajbogyt, a tl szlre megtiszttott, fiatal zldhagymt rendeznk, lehetõleg zldszrval egytt. |
Sertsvagdalk tartrmrtssal |
|
Hozzvalk:
1/2 kg sertscomb,
2 tojs, hagyma,
bors, citrom leve,
s,
aszpik a dsztshez,
kretknt tatrmrts. |
|
|
1/2 kg sertscombot megstnk. Miutn kihûlt, levvel egytt darln thajtjuk. 2 kemny fõtt tojssal, reszelt hagymval, borssal mgegyszer tdarljuk, citrom levvel, sval jl kidolgozzuk s hosszks formban tlra rendezzk. Aszpikkal dsztjk s mell tartrmrtst adunk. |
|
Hozzvalk:
2 doboz szardnia,
citrom,
paradicsom,
zldpaprika. |
|
|
1-2 doboz szardnit kibontunk s a szardnikat kisebb hosszks tlra rendezzk, olajos levt rntjk, citromot facsarunk r, karikkra vgott citrommal, paradicsommal, zldpaprikval dsztjk. |
|
Hozzvalk:
1 tubus szardellapaszta,
15 dkg vaj, 10 dkg olajbogy,
kshegynyi paprika,
nhny csepp citroml,
juhtr, zldsalta. |
|
|
A tubus szardellapasztt a vajjal, az egszen aprra vgott 10 dkg-nyi olajbogyval, kshegynyi paprikval s pr csepp citromlvel jl sszekeverjk. A tl kzepre hosszks vagy halformban elrendezzk. Krje kevs vajjal kikevert juh- vagy bõrtrbl paprtlcsren t szeglyt nyomunk, tetejn pr szem olajbogyval. Aprra vgott zldsaltval vagy ms zldflvel rakjuk krl. |
|
Hozzvalk:
1/2 kg velõ,
s,
bors,
tatrmrts,
zldsalta,
savany uborka |
|
|
A velõt (lehet borj-, marha,- vagy sertsvelõ) megabljuk, majd hideg vzbe tesszk s vigyzva arra, hogy egy darabban maradjon, megtiszttjuk. Miutn egszen lehûlt, felszeleteljk s eredeti formjban, a tl kzepre rendezve, szzuk, borsozzuk s tartrmrtssal lentjk. Zldsaltval vagy savany uborkval, esetleg ms, szeletekre vgott tli savanysggal dsztjk. |
|
Hozzvalk: gomba, 2 kanl liszt, dinyi vaj, 4 tojs. |
|
|
Kevs vajban rntst ksztnk (2 kanl liszt dinyi nagysg vajjal), j mark tiszttott, aprra vgott kln megprolt gombt tesznk bele. Mikor a massza kihûlt, 4 tojssrgjt, majd a 4 tojs kemnyre vert habjt is hozzadjuk. Omlettet stnk belõle s gombvagdalkkal tltjk. |
|
Hozzvalk: 2 tojs, liszt, szdavz, 1 evõkanl olaj, halszeletek, tatrmrts.
|
|
|
2 tojsbl liszttel s szdavzzel sûrû palacsintatsztt kevernk, amibe 1 evõkanlnyi finom olajat is adunk. Ebbe beleforgatjuk az elõksztett, beszott halszeleteket, azutn ropogsra stjk õket. Tartrmrtssal tlaljuk.
Saltval s gymlccsel vacsornak is megfelelõ. |
|
Hozzvalk: 1 harcsa, szardellapaszta, 10 dkg vaj, 4 evõkanl tejfl, majonz, citromszeletek, aszpikkockk vagy tojskarikk.
|
|
|
Egy szp harcst, vagy pontyot ecetes ss vzben megfõznk, lecsepegtetjk rla a vizet, kiszlkzzuk s szitn ttrjk. Szardellapasztval vagy tiszttott szardellval, 10 dkg vajjal, 3-4 evõkanl tejfllel sszekeverjk s hosszks tlon, halformban elrendezve sûrû majonzzel lentjk, citromszeletekkel s aszpikkockkkal vagy tojskarikkkal dsztjk.
Kszthetjk fagyasztott halszeletekbõl is. |
Camembertkrm
* Hozzvalk: 30 dkg rett camembert sajt 3-4 ek tejszn 1 kis fej vrshagyma s õrlt bors pirospaprika
* Elkszts: A sajtot kockra vgjuk, majd villval sztnyomkodjuk. Hozzadjuk a tejsznt s kenhetõ masszv keverjk. A hagymt finomra vgjuk s a sajthoz keverjk. Szzuk, borsozzuk, pirospaprikval zestjk.
Csirkepsttom
* Hozzvalk: 4 szemlyre: 2 csirkemell 1 fej vrshagyma 1 nagy tubus majonz 1 egsz citrom leve s
* Elkszts: A csirkemelleket megfõzõm egy hsleveskockval, hagyom kihûlni, kicsontozom, ledarlom. Hozzadom az aprra vgott hagymt, a majonzt, s a citrom levt. sszekeverem, kicsit a hûtõben "rlelem" s ksz is.
tipp! Pirtssal, vagy rozskenyrszeletkkkel az igazi.
|
|
|
|