Indiai csirkemell srgabarackmrtssal, mazsols-manduls rizzsel
Hozzvalk (ngy szemlyre): kt nagy csirkemellfil (70-80 dkg), 40 dkg srgabarack, 25 dkg rizs, 3 dkg mazsola, 3 dkg szeletelt mandula, 2 dl szraz fehrbor, fl evkanl tkezsi kemnyt, 1-2 evkanl Garam masala fszerkeverk, 2 evkanl olvaolaj, 1 evkanl mz, fl citrom leve, s
A csirkemellfilket kettvgom, gy ngy hsdarabot kapok. zls szerint 1-2 evkanl Garam masala fszerkeverket kikeverek 1 evkanl olvaolajjal. (Ez a fszerkeverk nagyon klnleges, kicsit csps, pikns, teljesen megbolondtja az amgy unalmas csirkemellet.) A hsdarabokat bepcolom a fszeres olajjal, s egy jnai tlban, lefedve a htszekrnyben rlelem legalbb 4-5 rt, de az sem rt meg neki, ha egy jszakn t pcoldik. Felhevtek egy nagy serpenyt, tpirtom benne a hsdarabok minden oldalt 1-1 perc alatt, majd 0,5 dl fehrbort ntk al, lefedem, s lass tzn kb. 10 perc alatt kszre prolom. Kzben a mandulalapocskkat egy teflonserpenyben olaj nlkl, folyamatosan kevergetve 1-2 perc alatt rzsasznre pirtom, majd egy tnyrra cssztatom. 1 evkanl olvaolajon megfuttatom a rizst, majd felntm a maradk fehrborral s annyi vzzel, hogy egy ujjnyival ellepje a rizst. Beleszrom a megmosott mazsolt, szom, majd amikor felforr, lefedem, s takarklngon 10 perc alatt megprolom. A srgabarackokat megmosom, flbevgom, kimagozom. Egy teflonserpenyben felforrstom a mzet, belecsavarom a fl citrom levt, majd beledobom a fl barackokat, ppen csak tforrstom, majd belekeverem a 0,5 dl vzzel elkevert tkezsi kemnytt. Ezzel is pp csak sszeforralom, s mr lehet is tlalni. A rizshez hozzkeverem a mandulalapocskkat, kiadagolom a tnyrokra, melljk helyezek egy-egy fl csirkemellet, amelyet flig bevonok a srgabarackmrtssal. A hozzvalk sokasga ellenre egyltaln nem nehz s idignyes az elksztse, kb. fl ra alatt pikk-pakk megvan, s igazi klnlegessget varzsolhatunk az asztalra. (Aki nagyon dzkodik a Garam masaltl, helyettestse szrnyas fszerkeverkkel, de gy megfosztja magt egy kulinris lmnytl.)
|