Karcsonyi fatrzs tortm
Hozzvalk: 1 db kszen vsrolt pisktatekercs, vagy 2x4 tojsbl vizes pisktalap, 4 tojssrgja, 10 dkg porcukor, 1 cs vanlis cukor, 25 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg tcsokold, vagy 4 ek kakapor, 5 dkg durvra vgott di, 1 narancs, 2-3 ek rum, 5 dkg mazsola, pikns lekvr (ribizli, mlna stb.), kb. 5 dkg aprra kockzott marcipn (elhagyhat)
A pisktatekercset vatosan, hogy el ne trjn kitertjk, vkonyan megkenjk a lekvrral. A cukrot habosra keverjk a tojssrgkkal gz fltt, llandan keverve besrtjk, hagyjuk kihlni. A vajat is habosra keverjk a vanlis cukorral, az olvasztott csokoldval (vagy a kakaporral), a narancs reszelt hjval s tszrt levvel, majd aprnknt hozzadjuk a tojskrmet, vgl a rumot. A krm 2/3 rszt egyenletesen a pisktaalapra kenjk, megszrjuk a vgott dival, az elzetesen beztatott, lecsepegtetett mazsolval, az apr kockkra vgott marcipnnal s szorosan feltekerjk. A tekercset bevonjuk a maradk krmmel, villval fatrzsszeren dekorljuk - mg csokkat, vgyrket is kszthetnk r.
Tetszs szerint dszthetjk: marcipnfigurkkal, porcukorral. Legalbb fl nappal elbb tancsos elkszteni s tlalsig hidegen tartani, gy szpen lehet szeletelni. Ha sok vendgnk lesz, rdemes msfl vagy ktszeres adagbl kszteni, a msodik tekercset rzstosan flbevgva "oldalgakat" is tehetnk a fatrzshz.
|