Babgulys
Igazi Magyar tel, amely jl elksztve az egyik legfinomabb telnk.
A legjobb nyron bogrcsban elkszteni.
me, a babgulys receptje.
Hozzvalk:
- 20 dkg nagy szem szrazbab,
- 40 dkg marhalbszr,
- 25 dkg vegyes leveszldsg (srgarpa, petrezselyemgykr,
- kis darabka zeller s karalb),
- 2 zldpaprika,
- 1 paradicsom,
- 1 nagy fej vrshagyma,
- 3 evkanl olaj,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 ppozott teskanl piros fszerpaprika,
- 1 mokkskanl trtt fekete bors,
- zls szerint s.
Elkszts: A megmosott s tvlogatott babot elz este beztatom. Msnap az ztatvizet lentm, s 7,5 dl tiszta vzbe teszem. Puhra fzm. (Kuktban negyedannyi id alatt megf, mint hagyomnyos fazkban.) Mg a bab f, a megmosott s leszrtott hst kis kockkra vgom, a megtiszttott zldsget felkarikzom, a zldpaprikt megmosom, kicsumzom s felszeletelem. A paradicsomot vkony gerezdekre vgom. A megtiszttott vrshagymt finomra metlem, majd a felhevtett olajon vegesre fonnyasztom. A tzrl lehzva belekeverem a pirospaprikt, s azonnal rntk 2 evkanl vizet, ezutn pedig a tzre visszatve, rteszem a hskockkat. lland kevers kzben fehredsig pirtom, majd rntk 5 dl vizet. Megszom, borsozom, s fed alatt majdnem puhra fzm. Ezutn a ftt babot s a hst (mindkett levvel egytt) sszentm. Zzott fokhagymval fszerezem, s a zldsget is beletve, kszre fzm. Legvgl teszem hozz a paradicsomszeleteket, s ppen csak egyet forralva, lefedve hagyom pr percig, csak ezutn tlalom.
Bigboy-art Receptr
|