Gesztenyetorta
|
Hozzvalk:
|
A piskthoz: 7 tojs, 14,5 dkg porcukor a tojssrgjhoz, 9 dkg porcukor a tojsfehrjhez, 14,5 dkg liszt, 9 dkg tkezsi kemnyt, csipet s, 5 dkg di, 2 evkanl hideg vz.
A tojskrmhez: 3 tojssrgja, 5 evkanl kristlycukor, 3 evkanl liszt, 6 dl tej, s mg: 10 dkg tcsokold, 1 evkanl rum, 20 dkg vaj, 2-3 evkanl porcukor, 30 dkg gesztenye.
A dsztshez: 10 dkg gesztenyepr, 5 dkg tortabevon tejcsokold, 1 csomag tejsznhabpor, 1 evkanl kaka, 2 evkanl porcukor.
|
Elkszts:
|
A piskthoz a tojsfehrjket a sval kemny habb verjk, hozzadjuk a 9 dkg porcukrot. A tojssrgkat is habosra keverjk a 14,5 dkg porcukorral s a 2 evkanl vzzel. A tojssrgs masszhoz adjuk kanalanknt a habot s az tkezsi kemnytvel elkevert lisztet felvltva, meg a darlt dit, s gyelnk arra, hogy a hab ne trjn ssze! Nagy tortaformban (24 cm) kzepes lngon megstjk.
A tojskrmhez a tojssrgjt kikavarjuk a cukorral, hozzadjuk a lisztet, amit elzleg csommentesre kevertnk a tejjel. Kis lngon, llandan kevergetve, srre fzzk. Azutn a csokit gz fltt felolvasztjuk, nem vrjuk meg, mg kihl, belekavarjuk a vaj felt. A tbbi vajat habosra keverjk a porcukorral, majd a langyosra hlt vajas csokival. Ezek utn kvetkezik a villval sszetrt gesztenyepr (a 30 dkg). Ha szp simra elkavartuk, akkor jhet bele kanalanknt a tojskrm.
A pisktt 3 lapba vgjuk, s gy tltjk meg a krmmel, hogy az oldalra s a tetejre is jusson. A tejsznhabot elksztjk a porcukorral s a kakaval, 12 habrzsval dsztjk a ksz tortt, valamint 6 db csokis gesztenyvel. Ehhez 6 kis flgmbt formlunk, fogpiszklra tzzk, s gy mrtjuk bele a felolvasztott csokiba, hogy egy kis rsz szabadon maradjon. A megmrtott gesztenyket egy almba tzzk, mg a csoki megdermed. Minden msodik habrzshoz tesznk egy csokis gesztenyt.
|
Igazi nnepi torta, nagyon finom, a csokis gesztenytl nem kell megijedni, knnyen s hamar elkszthet.
|
|
Bigboy-art.
|
|