Fnk 6.
//bigboy-receptjei.gportal.hu
hozzvalk 8 fre
Tszthoz:
-
1 kg liszt
-
1 leszt
-
8 dl tej
-
5 dkg puha vaj
-
2 tojs
-
csipet s
-
1 cs vanlis cukor
-
1 citrom reszelt hja (lehet 2 is)
-
4 ek cukor
Stshez:
Tlalshoz:
-
vanlis porcukor
-
lekvr (esetleg puding)
elkszts
-
1. Az lesztt 2 dl tejben csipet cukorral felfuttatjuk.
-
2. Egy nagy tlba beleszrjuk a lisztet, hozzadjuk a csipet st, a 2 db tojst, a vanlis cukrot, a cukrot, a citrom reszelt hjt, a vajat s a felfuttatott lesztt. A maradk tejet melegen szintn hozzadjuk.
-
3. Alaposan sszedolgozzuk, majd kidagasztjuk. Addig kell dagasztani, amg mr nem ragad a tlra, sem a keznkre, s kezd hlyagosodni.
-
4. Amikor mr szp a tszta, meglisztezzk a tetejt, s meleg helyen, letakarva a dupljra, kb. egy rt kelesztjk.
-
5. Lisztezett deszkra bortjuk, majd kb. 1-1,5 cm vastagsgra kinyjtjuk.
-
6. Fnkszaggatval (pohr is j vagy brmilyen szaggat) kiszaggatjuk.
-
7. Szaggats utn mg a deszkn is kelesztjk a fnkokat, kb. 15 percig.
-
8. Kzben odatesznk egy ednybe melegedni annyi olajat, amennyiben tudnak majd "szni" a fnkok.
-
9. Mikor mr forr az olaj, beletesszk a fnkokat, s szp pirosra stjk. Elszr az egyik oldalt kb. 2 percig, fedvel lefedve. Majd levesszk a fedt, megfordtjuk a fnkokat, s mg kb. 1 percig stjk.
-
10. Szrbe vagy paprtrlre szedjk, hogy az olaj eltnjn rla.
-
11. Mg melegen megszrjuk vanlis porcukorral, s tlaljuk.
-
12. Lekvrt, esetleg pudingot adunk mell.
|