hozzvalk / 12 adag
A tszthoz
60 dkg finomliszt
20 dkg porcukor
2 kk szdabikarbna
1 kvskanl mzeskalcs fszerkeverk (vagy rlt fahj, szegfszeg, gymbr, szerecsendi, nizs)
2 db tojs
2 ek margarin (puha)
20 dkg mz
1 ek vaj (a tepsi kikenshez)
A cukormzhoz
12 dkg porcukor (tszitlt)
1 db tojsfehrje
elkszts
1, A lisztet s ha kell, a porcukrot is tszitljuk, majd mindkettt alaposan sszekeverjk a szdabikarbnval s a fszerekkel (fszerkeverkkel).
2, A tojst, margarint s mzet jl kikeverjk, majd fokozatosan hozzadjuk a lisztes keverkhez. A tsztt gondosan kidolgozzuk, alufliba csomagoljuk, s legalbb egy napig hvs helyen (leginkbb htszekrnyben) rleljk.
3, A htbl kivett tsztt kb. ngy rszre vgjuk, majd rszletekben nyjtjuk ki mintegy 2 mm vastagra.
4, Kiszrformkkal klnfle figurkat szaggatunk ki a tsztbl. A mzeskalcsokat sts eltt magokkal, fszerekkel is dszthetjk, ha a karcsonyfra is szeretnnk ket felakasztani, szvszllal frjunk kis lyukat a stik megfelel rszbe.
5, A figurkat egymstl biztonsgos tvolsgra (klnben sszeslnek) vajjal kikent stlapra tesszk, s elmelegtett (kb. 180 C) stben nhny perc alatt barnspirosra stjk. A mzeskalcsok a sts sorn meghznak! Mg melegen levesszk mindet a stlaprl, s egyms mell tve hlni hagyjuk. Ne rakosgassuk egymsra a forr stemnyeket, mert rgtn meghajlanak.
6, A tojsfehrjt habb verjk, kzben fokozatosan hozzadjuk a porcukrot. A mz akkor j, amikor „szlat hz”. A mzat nejlonzacskba tltjk, s a zacsk sarkba apr lyukat vgunk. A vonalakat btran s lendletesen rajzoljuk, a zacskt egyenletesen nyomjuk.
7, A megrt stemnyt legalbb kt rt hagyjuk szradni. Fmdobozokban kt-hrom htig eltarthat, mr ha addig marad belle.
stsi hfok: 180C
tepsi mrete: 30x40 cm
|