ts csokitorta
Hozzvalk: 10 dkg mandula, 35 dkg tcsokold, 15 dkg stmargarin, 2 evkanl tejszn, 5 tojs, 20 dkg cukor, 1 vanliard, 1 csipet s, 2 evkanl tej, 2 dkg cukrozatlan kakapor , kevs stmargarin s cukrozatlan kakapor a tortaforma elksztshez
A mzhoz: 10 dkg tcsokold, 4 dkg stmargarin, 1 evkanl rum
Elkszts: Elmelegtjk a stt 150 fokra. Alaposan kimargarinozunk egy 24 cm tmrj tortaformt, aztn stpaprt illesztnk az aljba, s a stpaprt megkenjk margarinnal. Ezutn ahelyett, hogy kiliszteznnk a formt, vkonyan beszrjuk teaszrn tszitlt, csommentes kakaporral, hogy ezzel is erstsk a torta csokis zt.
A mandult szraz serpenyben mrskelt lngon kevergetve illatosra pirtjuk, s ha kihlt, durvra darljuk. Az tcsokit aprra trjk, s a margarinnal meg a tejsznnel egytt finom gz fltt kevergetve megolvasztjuk. Ha mr sima s folys, flretesszk kihlni.
Indulhat az rdemi munka, azaz a tortamassza elksztse s a tortasts. A tojsokhoz hozzadjuk a cukrot, a vanliard kikapargatott belsejt, a st s a tejet, aztn robotgppel nhny perc alatt habosra s srre verjk. Akkor lesz j, ha a trfogata legalbb a dupljra n. Ekkor aprnknt belecsurgatjuk az olvadt csokit, jl elkeverjk, majd teaszrn t beleszitljuk a masszba a kakaport. Az egszet rendesen kidolgozzuk, aztn letesszk a gpet, fakanalat vesznk el, s beleforgatjuk a durvra darlt mandult. A masszt belentjk az elksztett tortaformba, s 45 percig stjk. Ennyi id utn kszen van, pedig a beleszrt t ragacsosan jn ki belle. Nem baj, ennek gy is kell lennie, s ha tovbb bent hagynnk, azzal tlstnnk, kiszrtannk.
Megvrjuk, amg a torta langyosra hl, aztn vatosan krbevgjuk egy kssel, kifordtjuk egy nagy tlra, s lehzzuk rla a stpaprt. Miutn teljesen kihlt, leflizzuk, s betesszk 1 jszakra a htbe.
A mzhoz enyhe gz fltt kevergetve sszeolvasztjuk az aprra trt tcsokit a margarinnal s a rummal. Mg langyosan rkenjk a hideg tortra, egyenletesen eloszlatjuk rajta, s a tortt visszatesszk 1 rra a htbe. Tlals eltt 30 perccel kivesszk onnan, hogy kicsit felmelegedjen, aztn forr vzbe mrtott, majd szrazra trlt kssel vkonyan felszeleteljk.
|