Haraszt
//bigboy-receptjei.gportal.hu
hozzvalk 4 fre
-
200 g liszt
-
2 tojs
-
1 ek vodka
-
½ kk s
-
400 ml olaj a stshez
-
porcukor a tlalshoz
elkszts
1. A lisztet egy tlba szitljuk, hozzadjuk a st, a vodkt, a tojsokat s kemny tsztt gyrunk. Egy tiszta konyharuht benedvestnk, kicsavarjuk belle a vizet s a tsztt a nedves konyharuhval bugyollva 40 percig pihentetjk szobahmrskleten.
2. Lisztezett felleten tbb rszletben olyan vkonyra nyjtjuk a tsztt, amennyire csak tudjuk. Ngy klnbz tmrj, kerek szaggatval mindegyik mretbl ugyanannyi tsztakorongot gyrtunk. Mindegyik haraszt ngy, egymsra helyezett, eltr tmrj korongbl ll, mgpedig gy, hogy alulra helyezzk a legnagyobbat s az egyre kisebb tmrjeket tesszk r. Az gy elksztett tsztatornyok kzept ujjunkkal benyomjuk, ezltal sszetapasztjuk az egymsra helyezett tsztakorongokat, majd a szleket bevagdossuk (ht vgssal nyolc egyenl rszt kapunk). A szaggatk mrettl fgg, hogy hny harasztot tudunk kszteni. (Nekem tz darab lett belle.)
3. Serpenyben az olajat felhevtjk s kt-hrom adagban aranysznre stjk a harasztokat. Megvrjuk, mg kiss kihlnek, porcukorral meghintjk vagy mzet csurgatunk rjuk s tlaljuk.
|