Hzi fonott kalcs - cserpednyben
Hozzvalk: 1 kg liszt, 1 csapott evkanl s, 150 g porcukor, 180 g olvasztott vaj, 2 tojssrgja, reszelt citromhj, 150 g mazsola, 40 g leszt, tej szksg szerint, ojssrga a megkenshez
Elkszts:
1.) Az lesztt kevs forr tejben egy csipet cukorral megfuttatjuk.
2.) Kiss megmelegtjk a lisztet, s sszekeverjk a megkelt lesztvel, majd hozzadjuk a st, a porcukrot, a meglangyostott vajat, a tojssrgt, a reszelt citromhjat + annyi langyos tejet, amennyit felvesz. Fontos, hogy a tszta inkbb kemny legyen, ne lgy!
3.) Jl sszegyrjuk a tsztt, s hozzadjuk a forrzott, rumba ztatott mazsolt, majd meleg helyre tesszk, s dupljra kelesztjk.
4.) A megkelt tsztt lisztezett deszkra tesszk, s 3 egyforma rszre vgjuk. Minden egyes rszbl rudakat sodrunk, majd mindhrom rudat sszefonjuk. (pp gy, mint a hajunkat! :o))
5.) A megfont kalcsot kivajazott Pataki tlba tesszk, s kelni hagyjuk.
6.) Megkenjk tojssrgval, megszrjuk durva kristlycukorral, s a hideg stbe tesszk. Begyjtjuk a stt. gy a Pataki tl a stvel egytt melegszik fel, benne a kalccsal. (A Pataki tlat a sts eltt egy rval clszer vzbe ztatni, hogy jl megszvja magt.)
7.) A kalcsot rvid id alatt, kezdetben forr, majd mrskelt lngon kszre stjk. Ha a kalcs teteje tl korn barnulni kezd, takarjuk le stpaprral!
8.) A ksz kalcsot a tlban hagyjuk kihlni, majd felszeletelve vajjal, kakaval tlaljuk.
|