Tarkedli
//bigboy-receptjei.gportal.hu
hozzvalk 10 fre
-
kb. 60-70 dkg liszt
-
30 g friss leszt
-
1,5 dl langyos tej (+ annyi, amennyi a tszthoz kell)
-
1 ek + 1 kk cukor
-
3 db tojs
-
csipet s
stshez
tlalshoz
elkszts
1. Az evkanlnyi cukrot a felvert tojsokkal, valamint a csipet sval sszekeverjk. ntnk hozz egy kevs langyos tejet, azzal is elkeverjk. Beleszrjuk a lisztet.
2. Az lesztt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk kb. 10-13 perc alatt, majd belentjk a tsztba.
3. Az egszet jl sszedolgozzuk, s folyamatosan hgtjuk annyi langyos tejjel, hogy nokedli srsg tsztt kapjunk.
4. A tsztt lefedve, meleg helyen, 3/4 - 1 rn t kelesztjk.
5. A tarkedli st (vagy ms nven tkrtojsst) mlyedseibe egy-egy mokkskanlnyi tolajat cseppentnk, s kzepesnl nem nagyobb hfokon, lassan felhevtjk.
6. A tsztbl a mlyedsekbe annyit szaggatunk vatosan, gyeskedve, hogy majdnem a peremkig megteljenek.
7. A hfok maradjon kzepes! Oldalanknt kb. 2-3 perc alatt kistjk ket (de rdemes aljuk nzegetni, mert minden fzlap ms s ms). Tipp: Kzptjt elbb megbarnul alul a tarkedli, ezrt a kls szlkbe flidben bkjnk finoman villt s forgassuk ket t, hogy az a szlk, ami eddig kifel nzett, nzzen most kzpre. Ha tfordtjuk ket a msik oldalukra, annl is gy jrjunk el, gy biztos egyenletes lesz a pirulsuk.
8. Frissen, hzi baracklekvrba mrtogatva a legfinomabb - azzal tlaljuk.
|