Fnk tej-tojs rzkenyeknek.
-
elkszlet: 50 perc
-
sts: 15 perc
hozzvalk 4 fre
-
40 dkg liszt
-
2 dl nvnyi tej (zab, rizs, szja, kles stb)
-
2 dkg leszt
-
3 ek kristlycukor
-
kevs s
-
olaj a stshez
elkszts
-
Az lesztt, st, cukrot a tejben kiss felmelegtjk.
-
A lisztet kevertlba tesszk, kzepbe mlyedst ksztnk.
-
Belentjk az leszts tejet s fakanllal sszedolgozzuk, mg el nem vlik a tszta az edny faltl. Ha nagyon ragadna, mert tl lgy a tszta, nagyon kevs lisztet lehet mg hozzadni.
-
A tlat lefedjk s 30 percig meleg helyen kelni hagyjuk a tsztt.
-
Amikor megkelt, lisztezett deszkra bortjuk s kb. 2 cm vastagsgra kinyjtjuk. Pohrral, vagy fnkszaggatval kiszrjuk s mg 10 percig pihentetjk a fnkokat a nyjtdeszkn.
-
Kzben zsiradkot egy mlyebb serpenyben felmelegtnk, annyit, hogy a fnkok "foroghassanak" benne. Mikor igazn forr, a fnkokat kzepknl kicsit szthzogatva a zsiradkba tesszk.
-
Mindkt oladalukat rzsasznre stjk, trlpaprra szedjk. Tlals eltt mg melegen megszrjuk porcukorral, a mlyedsbe zls szerint lekvrt is tehetnk.
|