Profiterol 3.
-
elkszlet: 60 perc
-
sts: 30 perc
hozzvalk 8 fre
Az getett tszthoz:
-
2,7 dl vz
-
csipet s
-
11 dkg margarin
-
15 dkg liszt
-
5 tojs
A krmhez:
-
1 cs vanlis pudingpor (fzs)
-
1 cs tcsokis pudingpor (fzs)
-
3-3 ek kristlycukor
-
4-4 dl tej
A mzhoz:
-
18 ek kristlycukor
-
9 ek vz
-
6 ek kakapor
-
3 ek finomliszt
-
2 ek napraforg olaj
-
pr csepp citroml vagy ecet
elkszts
-
Elksztjk az getett tsztt: a vizet a sval felforraljuk, s beletesszk a margarint. Addig forraljuk s kevergetjk, amg elolvad.
-
Ekkor beleszrjuk a lisztet, s lejjebb vesszk a lngot. Fakanllal addig dolgozzuk a tsztt, amg elvlik a lbos faltl, s egy gombcc ll ssze.
-
Flre hzzuk a lngrl. Egyesvel beledolgozzuk a tojsokat, az tdiknek csak a felt. Minden tojssal alaposan kidolgozzuk a tsztt. Kt kanl segtsgvel vagy habzskkal dinyi halmokat rakunk egy stpaprral blelt tepsire. Lekenjk ket a fl tojssal, amit kihagytunk a tsztbl.
-
230 fokra elmelegtett, forr stbe toljuk a tepsit, 4 percig stjk gy a tsztt. Ekkor visszavesszk a hfokot 200-ra, s 15 percig gy stjk tovbb. Ne nyissuk ki a st ajtajt. 15 perc utn rsnyire nyitjuk a stajtt, s takarkra lltjuk a hmrskletet. 10 percig gy szrtjuk a fnkokat.
-
10 perc elteltvel kivesszk a stbl, s hagyjuk kihlni.
-
Elksztjk a krmet: A ktfle pudingot megfzzk a lers szerint 4-4 dl tejben, s destjk ket a cukorral. Mg melegen a fnkokba tltjk vagy habzskkal (a hegyes vgvel lyukat tnk a fnk aljba, s belenyomjuk a krmet), vagy recs kssel bevgjuk a fnk oldalt, s kanllal megtltjk.
-
Egy tlra tesszk ket, s jhet a csokimz.
-
Ehhez az olaj s ecet kivtelvel lbosba tesszk a hozzvalkat, felfzzk. Ha kiss kihlt, jl elkeverjk benne az ecetet s az olajat. Lentjk vele a fnkokat, s htbe tesszk.
stsi hfok: 230 C
stsi md: alul-fell sts
tepsi mrete: 40x40x3 cm
|