RKCZI TRS TORTA
Hozzvalk:
A tszthoz: 20 dkg liszt egy mokkskanl stporral elkeverve, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojssrgja, 1 evkanl tejfl.
A tltelkhez: 3 evkanl baracklekvr, 2 tojssrgja, fl kil tr, 5 dkg mazsola, 15 dkg porcukor, fl csomag vanlis pudingpor.
A stemny tetejre: A felhasznlt 3 tojssrgjbl megmaradt 3 tojsfehrje, 10 dkg porcukor.
Elkszts:
A tszta hozzvalit sszegyrjuk (ragads, lgy tsztt kapunk), folpackba tekerjk, s egy rra betesszk a htbe.
Egy kapcsos tortaformt kivajazunk vagy kiblelnk stpaprral. A tsztt egyenletesen az aljba nyomkodjuk, megszurkljuk villval, s 180 fokos stben kb. 15 percig stjk (addig, amg enyhn barnulni kezd) .
Kivesszk a stbl, s elkenjk rajta a 3 kanl baracklekvrt.
A trt szitn ttrjk, aztn sszekeverjk a 2 tojssrgjval, a megmosott mazsolval, a porcukorral s a pudingporral.
A trkrmet a tsztalap s a lekvr tetejre ntjk.
A stemnyt fl rra visszatesszk a 180 fokos stbe.
Kzben a megmaradt tojsfehrjket egy habstbe vagy kisebb fazkba ntjk, s a habstt vagy fazekat egy forrsban lev vzzel teli lbasra tesszk. A vzgz fltt kemny habot vernk a tojsfehrjkbl a cukor hozzadsval. (Legalbb 10 percig verjk, hogy jl tfjn, de llandan keverjk, mert klnben hab helyett cukros rntottt kapunk.)
A habot csillagcsves nyomzskba tltjk, s a stbl kivett stemny tetejre nyomjuk. Itt-ott megpttyzhetjk baracklekvrral is.
Vgl a habbal dsztett stemnyt mg kb. 10 percre visszatesszk a stbe, hogy a hab szradjon egy kicsit.
Hidegen tlaljuk.
|