Horvth va mzeskalcsa
|
Hozzvalk:
|
Tszthoz: 25 dkg cukor, 35 dkg margarin, 25 dkg mz, 1 kg liszt, 3 tojs + 1 tojsfehrje, 3 kvskanl szdabikarbna, 2 kvskanl fahj, 2 kvskanl rlt szegfszeg, 2 kvskanl narancshj, 1 citrom reszelt hja, egy kicsi leve.
Mz: 1 tojsfehrje, 16-20 dkg tszitlt porcukor (lehetleg darlt kristlycukorbl), 1 evkanl citroml.
|
Elkszts:
|
A mzet a fszerekkel felforraljuk, majd hozzadva a margarint, kihlsig kevergetjk. A tojsokat felverjk a cukorral. A liszt egy rszhez hozzadjuk a szdabikarbnt, majd ehhez a keverkhez a mzes margarint, a tojsokat, vgl a maradk lisztet. sszelltjuk a tsztt (nem kell tlsgosan kidolgozni), letakarva msnapig pihentetjk, de ha nincs elg idnk, kis pihentets utn egybl nekillhatunk. Kb. 3-4 mm vastagra kinyjtjuk a tsztt, s klnbz formkkal, sablonokkal kiszaggatjuk, tojsfehrjvel megkenjk, s aranysrgra stjk. gy j, ha egsz puha, amikor a stbl kivesszk.
Amikor kihlt, a kvetkez mdon mzat ksztnk: 1 tojsfehrjhez kb. 16-20 dkg cukrot adunk, valamint 1 evkanl citromlevet, s alaposan felverjk. Egy zacskba tltjk a krmet, sarkra apr lyukat vgunk. Mieltt elkezdjk a mzeskalcsokat megrajzolni, kiprbljuk, hogy megfelel llag-e a mzunk. Aszerint adhatunk mg hozz citromlevet, vagy ppen cukrot, hogy knnyen tudjunk vele dolgozni.
|
A mzeskalcsok jl zr dobozban, vagy zacskban trolva sokig eltarthatk, s hamar visszapuhulnak.
|
|
Bigboy-art.
|
|