Karcsonyi bejgli
Frank Jlitl
|
Hozzvalk:
|
Tszta: 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg leszt, 3 dkg cukor, csipetnyi s, 2 tojssrga.
Dis tltelk: 30 dkg darlt di, 25 dkg porcukor, msfl db reszelt alma, 5 dkg srgabaracklekvr, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg aprra vgott birsalmasajt.
Mkos tltelk: 30 dkg darlt mk, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacsk vanlis cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi s, 1 mokkskanl reszelt citromhj, 3 szem sszetrt szegfszeg.
|
Elkszts:
|
A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az lesztt belekeverem egy dl tejbe a cukorral egytt, majd 5 percnyi vrakozs utn hozzntm a vajas liszthez. Hozzteszem mg a tszta sszes alkotrszeit, s alaposan sszedolgozom. Ha mr sima, akkor 4 kis cipba osztom s lisztezett deszkn, a tetejt is belisztezve, konyharuhval letakarom, s a dupljra kelesztem. Kzben elksztem a tltelkeket. A dishoz a cukrot fl dl vzben felforralom, majd hozzntm a darlt dihoz. Ezutn a reszelt almval, a birsalmasajttal, a megmosott s megtiszttott mazsolval, valamint a srgabaracklekvrral jl sszekeverem. A mkos tltelkhez a tejbe belekeverem a mkot, a cukrot, a mazsolt s az sszes fszert. ppen csak egyet forralok rajta, mris leveszem a tzrl s hagyom kihlni. A megkelt tsztt lisztezett deszkn nagyon vkonyra nyjtom, s felkenem r a tltelkeket. Szorosan sszetekerem, s a ngy rd bejglit stlemezre teszem egymstl 3 centi tvolsgra. Tojsfehrjvel megkenem a tetejket, majd hideg helyen hagyom mg pihenni. 1 ra mlva jbl megkenem tojsfehrjvel, s flrai vrakozs utn az elmelegtett, forr stben szp barnspirosra stm. Csak akkor veszem le a stlemezrl, ha mr teljesen kihlt, majd folpackba csomagolva hvs, szraz helyen trolom. Akr mr hrom httel karcsony eltt elkszthet, gy nem kell vele bajldni az nnepi forgatagban.
|
Ezt a bejglit hnapokra is el lehet tenni a mlyhtben.
|
|
Bigboy-art.
|
|