Krtskalcs recept
1 kg liszt,
4,3 dl tej fele lehet vz is
5 dkg leszt,
5-7 evkanl porcukor,
egy csipet s
10-13 dkg olvasztott vaj,
l tojs,2 tojs srgja
l citrom reszelt hja, kell alapanyagknt.
A tsztt jl ki kell dolgozni, majd egy rt keleszteni. Ezutn nyjtfval j laposra kell simtani. Tszta vgval (rdlival)vagy kssel csigavonal alakban 3 cm szles cskot alaktunk ki, ezutn kvetkezik az egyik legfontosabb mvelet a sodrs, nyjts s a fltekers a zsrral, vagy tolajjal jl megkent fahengerre.
A krtskalcs akkor finom, ha jl meg van "lebstkzve!"
Azaz festecsettel jl meg kell kenni olvasztott zsrral vagy tolajjal, majd meghengergetni kristlycukorban. Ezektl kapja fnyes, aranybarna, vkonyan roppans hjt a sts sorn,
mikzben a nyeles fahenger (dorong) folyamatosan forog a grill mellett.
Mikor a kalcs megslt, a fahengerrl lecssztatjuk s a bell res krtt
fellltva hlni hagyjuk (ki kell szellztetni a krtt)
A Krtskalcs Magyar specialits Magyarorszg tbb teleplsn fllelhet si kszts mdjai mesterei s receptjei. A kztudat s a szjhagyomny szerint Szkelyfldrl szrmazik, a Szkelyek nnepi stemnye. Eskvkre, keresztelkre, fontos vendg fogadsra ksztettk.
A lelemnyes Szkely a kemnyfa parazst, amit a fzshez s a melegedshez hasznlt, mg valamire hasznostani szerette volna.
A klyhacs volt az elnevezs ihletadja. Ezrt volt az eredeti kalcs klyhacs tmrj. Az izz parazsat kivettk a klyha tetejre, vagy a kemence el, s ott a fahengerre feltekert tsztt - amit kristlycukorba hempergettek - addig forgattk a parzs fltt, amg a cukor r nem karamellizldott a tsztra. A fnyes karamell-rteg adta meg a kalcs srmjt. Majd az elkszlt kalcsot darabolt dival szrtk meg.
Az albbi zests kalcsokat ksztnk:
|