Szalagos fnk
//bigboy-receptjei.gportal.hu
hozzvalk 12 fre
-
1 kg finomliszt
-
5 dkg porcukor
-
10 dkg olvasztott vaj
-
4 db tojs srga
-
1 dl rum
-
4 dkg friss leszt
-
7-8 dl tej
-
csipetnyi s
-
1 l olaj a stshez
Elkszts
1. 2 dl langyos tejben elkevernk 1 evkanl cukrot, s felfuttatjuk benne az lesztt.
2. A lisztet tszitljuk, elkeverjk benne a maradk porcukrot s a st.
3. A kzepbe mlyedst ksztnk, s ide tesszk a tojsok srgjt, rumot, az olvasztott (de nem forr) vajat s a felfuttatott lesztt.
4. Mg kb. 5 dl tejjel j alaposan kidagasztjuk a tsztt. Eleinte a keznkre s a tlra is ragad, de kb. 10 perces dagaszts utn szpen elvlik az edny faltl.
5. Belisztezzk a tlat s a tszta tetejt, s egy konyharuhval letakarva kb. 1 rn t langyos helyen a dupljra kelesztjk.
6. Egy lisztezett deszkra bortva kb. 1 cm vastagsgra sodorjuk s nagy szagattval fnkokat szaggatunk belle.
7. Kzben egy nagyobb lbasban (az olaj legalbb 3 cm mlysg legyen) melegedni tesszk az olajat.
8. Ha az olaj kellkppen meleg (egy fnkot beletve tudjuk leellenrizni), akkor annyi tsztt tesznk bele, hogy szabadon tudjanak egyms mellett szni. gy tesszk bele a fnkokat, hogy megfordtjuk s a fels rszk kerljn alulra.
9. A fnkokat elszr fed alatt stjk kb. 2-3 percig, majd egy lapt segtsgvel megfordtjuk, s a msik oldalt mr fed nlkl stjk ugyanannyi ideig.
10. Az olajbl kivve paprszalvtra szedjk a fnkokat, s melegen tlaljuk.
|