Bejgli omls-leszts
|
Hozzvalk:
|
1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg zsr, 60 dkg cukor, 1 dkg leszt, 2 tojs, 2 dl tej, s, 40 dkg mk, 40 dkg di, 10 dkg mazsola, fl citrom, 4 dkg bzadara vagy zsemlemorzsa.
|
Elkszts:
|
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsrral s 8 dkg porcukorral. Az lesztt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, s a tszthoz vegytjk, hozzadunk mg egy tojst, kshegynyi st. Az egszet jl sszegyrjuk s hideg helyen nhny rn t pihentetjk. Utna 6 egyenl rszre osztjuk, s cipkba formljuk, majd tglalap alakra kinyjtjuk. Hrmat mkos, hrmat dis tltelkkel tltnk meg gy, hogy a sr tltelket lapos kssel egszen a tszta szlig kenjk, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tsztbl, s felsodorjuk. Gyengn kizsrozott tepsibe rakjuk a megtlttt bejgliket, tojssal megkenve fl rig meleg helyen tartjuk, ismt megkenjk, s ezttal hideg helyre tesszk addig, amg a tojs megszrad. Mrskelten meleg stben, kb. 35-40 percig, stjk. gy szp mrvnyos lesz.
|
Mktltelk: 26 dkg cukorbl 2,5 dl vzzel szirupot fznk, amellyel leforrzzuk a mkot, majd hozzkevernk 5 dkg megtiszttott mazsolt, kevs reszelt citromhjat (esetleg 1-2 hmozott, reszelt almt, ettl lazbb lesz a tltelk).
Ditltelk: 22 dkg cukorbl 2 dl vzzel szirupot fznk s az rlt dira ntjk. Hozzadjuk a megtiszttott mazsolt, reszelt citromhjat, s 4 dkg zsemlemorzst, vagy bzadart.
|
|
Bigboy-art.
|
|