Mexiki cilis bab.
Ha kerti partirl, vagy csak egy kellemes barti sszejvetelrl van sz, a chilis bab
lehet az egyik tuti recept, amivel a bartaidat leveheted a lbukrl.
Hozzvalk 4 szemlyre: 25 dkg szraztarkabab
, 1 nagy fej vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db csps zldpaprika, 50 dkg marhahs (felsl, puha htszn, lbszr), 3 evkanl tolaj, negyed kvskanl chilipor, s, rlt bors, 1 babrlevl, 25 dkg hmozott paradicsom (konzerv), 25 dkg ftt kukorica, 2-3 szl petrezselyemzld.
Elkszts: A babot elz este beztatjuk langyos vzbe, majd msnap lebltjk, s b vzben flpuhra fzzk. A vrshagymt s a fokhagymt meghmozzuk, a vrshagymt finomra aprtjuk. A zldpaprikt megmossuk, kicsumzzuk, felaprzzuk. A hst lebltjk, 3x3 cm-es kockkra vgjuk. Az olajban megproljuk a vrshagymt, rdobjuk a hst, s ers tzn fehredsig pirtjuk. Hozzadjuk az ttrt fokhagymt, a zldpaprikt, megszrjuk a chilivel, zls szerint szzuk, borsozzuk, s mrskelt tzn, fed alatt majdnem puhra fzzk (1-1 s 1/4 ra).
lel egytt a hshoz keverjk, s annyit ntnk al a bab fzlevbl, hogy egy kicsit "tocsogjon". Fed alatt, mrskelt tzn az egszet puhra fzzk (15-20 perc).
Kiemeljk a paradicsomot a levbl, s ujjnyi szles cskokra vgjuk. A kukorict lebltjk, lecsepegtetjk, s a paradicsommal egytt a babos hshoz adjuk. Flig lefedve tovbbi 10-15 percig forrstjuk, de nem kevergetjk, inkbb csak rzogatjuk az ednyt, nehogy sszetrjn az tel. Tetejt meghintjk vgott petrezselyemzlddel vagy bazsalikommal, s mris tlaljuk.
Bigboy-art.
|