Fnk 13. - bcsi, lekvrral tlttt
hozzvalk 8 fre
- 50 dkg liszt
- 8 dkg kristlycukor
- 4 dkg friss leszt
- 8 dkg vaj
- 0,5 dkg s
- 1 tojs
- 3 tojs srgja
- 2,5 dl tej
- 1 ek rum
- 1 cs vanlis cukor
- 1 citrom hja reszelve
- srgabaracklekvr tlteni
- porcukor megszrni
- zsr vagy napraforg olaj a stshez
-
elkszts
- A lisztet egy tlba tesszk, a tej felben feloldjuk az lesztt. A liszt kzepbe mlyedst vjunk, s ebbe ntjk az leszts tejet. Ebbl kevs liszttel puha kovszt ksztnk, majd letakarva, meleg helyen 20 percig pihentetjk.
- Kzben a maradk tejben feloldjuk a kristlycukrot, a vajat, a st, a vanlis cukrot s a rumot. Amikor a kovsz felletn szles repedsek keletkeznek, mindezeket sszedolgozzuk a citromhjjal, a tojssal s a tojssrgkkal egytt, s az gy kapott kelt tsztt fakanllal addig verjk, mg selymesen fnyes lesz, s hlyagokat vet.
- Ekkor letakarva meleg helyen 30 percig kelesztjk.
- A megkelt tsztt belisztezett deszkn kb. kisujjnyi vastagsgra nyjtjuk, s a lisztet lesprjk. A tszta egyik felre egy nagyobb (7 cm-es tmrj) szaggatval krket jellnk. A tszta msik felbl ugyanezzel a szaggatval ki is vgjuk az ugyanekkora krket.
- Ekkor a bejellt krk kzepre egy-egy teskanl srgabaracklekvrt tesznk, erre pedig egy-egy kivgott tsztakarikt.A szleket jl sszenyomkodjuk, majd egy kisebb (6 cm tmrj) tsztakiszrval vgleg kivgjuk az sszeragasztott fnkokat.Ezt az eljrst addig ismteljk, amg a tszta el nem fogy.
- Ekkor az sszeragasztott fnkokat fels oldalukkal lefel belisztezett ruhra tesszk, s letakarva addig kelesztjk, mg egyharmadukkal meg nem nnek.
- Ekzben felforrstjuk a zsradkot a megfelel hmrskletre (mikor a zsrba cseppentett vz hangosan sistereg), s beletesszk a fnkokat, kb. 2 perc mlva vatosan megfordtjuk, s a msik oldalukat ugyanennyi ideig stjk. Ezutn lyukas kanllal kiszedve rcson lecsepegtetjk. 25-30 darabot ad ki.
- Tlals eltt porcukorral meghintjk.
|