Gymlcskenyr szentestre
|
Hozzvalk:
|
20 dkg aszalt szilva, 30 dkg aszalt krte, 20 dkg aszalt fge, 1,1 liter vz, 24 dkg mazsola, 12 dkg di, 12 dkg mogyor, 12 dkg cukrozott citromhj, 12 dkg kristlycukor, 1/2 teskanlnyi rlt fahj, csipetnyi rlt szegfszeg, nizs s s, 0,5 dl rum, 1 citrom leve, 35 dkg finomliszt, 6 ppozott evkanl bzakorpa, 1 dkg leszt, hmozott, flbevgott mandula, s tetszs szerint kandrozott gymlcs a dsztshez, 1 teskanlnyi vz a mzhoz, zsr a tepsihez.
|
Elkszts:
|
A gymlcskenyr elksztst a sts eltti napon kell kezdeni, mert a gymlcsket legalbb 12 rn t kell ztatni. A szilvra, krtre s fgre rntnk kb. 1 liter vizet s letakarva egsz jjel zni hagyjuk, majd lecsepegtetjk, s aprra sszevgjuk. A cukrozott citromhjat, a mandult, az aprra vgott dit s mogyort a cukorral s a rummal sszekeverjk s 2 rn t, llni hagyjuk, ezutn a tbbi megpuhtott gymlccsel, egy citrom levvel s a fszerekkel jl sszekeverjk. 15 dkg finomlisztet 3 evkanl bzakorpval, 1 dl kzmeleg vzzel, 1 dkg lesztvel, csipetnyi sval sszekevernk, kenyrtsztt ksztnk s flretesszk keleszteni. A gymlcsmasszt sszekeverjk 20 dkg liszttel, 3 evkanl bzakorpval. Ezt sszedolgozzuk a megkelt tsztval, majd kt rszre osztjuk, s kerek cipkk formzzuk. Mindkt keznket hideg vzbe mrtva a cipk tetejt laposra simtjuk. Fl mandulkat tesznk r, s zls szerint kandrozott gymlcskkel dsztjk. A gymlcskenyereket kizsrozott tepsibe tesszk, mg kb. 30-40 percig pihentetjk, majd elmelegtett stben kb. 180C-on 70-80 percig stjk. Miutn megslt, kihtjk, majd a kvetkez mzzal kenjk be: 3 teskanlnyi cukrot feloldunk 1 teskanlnyi vzben, majd felforraljuk.
|
Ha sokig frissen akarjuk tartani a gymlcskenyeret, jl zrd fmdobozban tartsuk!
|
|
Bigboy-art.
|
|