Farsangi fnk 2.
//bigboy-receptjei.gportal.hu
hozzvalk 4 fre
-
3 dkg leszt
-
3 dl tej
-
6 dkg vaj vagy margarin
-
5 tojssrgja
-
2 ek cukor
-
1 ek rum
-
50 dkg finomliszt
-
csipet s
-
olaj a stshez
Elkszts
1. Az lesztt 1,5 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
2. A puha margarint vagy vajat jl sszedolgozzuk a tojsok srgjval, egy fakanl segtsgvel.
3. Ehhez hozzntjk a felfuttatott lesztt, a maradk tejet, cukrot s rumot is.
4. A lisztet megszzuk, majd a tojsos, margarinos, leszts egyveleget hozzntjk, s kzzel jl kidolgozzuk a tsztt. Elg lgy tsztt fogunk kapni, nem kell megijedni.
5. Ktszeresre kelesztjk langyos helyen, konyharuhval lefedve.
6. Ujjnyi vastagra nyjtjuk lisztezett deszkn, s pogcsaszaggatval krket szaggatunk belle. Ha kisebbeket szeretnnk, akkor kisebb, ha nagyobbakat, nagyobb pogcsaszaggatt hasznljunk.
7. Olajjal megkenjk vatosan a fnkokat, s mg 30 percig pihentetjk. Ilyenkor ismt szp magasra megkelnek.
8. Olajat melegtnk egy magasfal lbasban. Fed alatt stjk ki benne a fnkokat. A lbas mrettl fggen csak annyi fnkot sssnk egyszerre, hogy knyelmesen elfrjenek egyms mellett, s sszanak az olajban, gy kapnak szalagot.
9. Paprtrlre szedjk, majd, ha lecsepegett, egy msik szp tlra tesszk, s porcukorral meghintve, baracklekvrral knljuk a fnkokat.
|