Profiterol
//bigboy-receptjei.gportal.hu
hozzvalk 4 fre
Tszthoz:
-
12,5 dkg vz
-
5 dkg vaj
-
10 dkg liszt
-
2 tojs
-
csipet s
Krmhez:
-
3 dl tejszn
-
kb. 2 dkg vanlis cukor
Csokoldkrmhez:
-
3 dl tej
-
pr ek cukor, zls szerint (kb. 3-4 ek)
-
2 ek cukrozatlan kakapor
-
3 dkg tcsokold
-
2 ppos ek. tkezsi kemnyt (ha hgabbra szeretnnk, akkor kevesebb)
-
1 tk vaj
elkszts
1. A vizet a vajjal s sval egytt egy kis lbasba tesszk, s felmelegtjk.
2. Amint felforr a vz, hzzuk le a tzrl az ednyt, s keverjnk hozz a lisztet fakanllal, majd helyezzk vissza a tzhelyre.
3. Hamarosan gombcc ll ssze a tszta, ami elvlik a fakanltl s az edny faltl. Mg 2-3 percig kevergessk, s amikor olyan hangot hallunk, mintha zsrban sercegne a tszta, hzzuk le a tzrl s bortsuk egy hideg felletre, hogy gyorsabban hljn.
4. Amikor kihlt a tszta, helyezzk vissza az ugyancsak kihlt ednybe, adjuk hozz egyenknt a tojsokat. n elszr robotgppel kevertem el a tojst - mert nem vagyok valami trelmes – majd fakanllal sszedolgoztam. Csak akkor adjuk hozz a msodik tojst, amikor az elst mr jl elkevertk a tsztval.
5. Keverjk tovbb erteljesen a fakanllal a tsztt egszen addig, amg szp buborkos lesz, s lassan szakadozni kezd. (Itt nem rt, ha van egy frfi a hznl, vagy az n csuklm nem elg ers...)
6. Habzsk segtsgvel formzzunk belle golykat, s stpapron, 250 fokon sssk ket 10-15 percig, mg aranysznek lesznek. (Ha kicsi fnkokat szeretnnk, kb. 2 cm-es golykat nyomjunk. Nekem kt tepsivel lett.)
7. A tejsznt verjk fel a porcukorral kemny habb, majd ha kihltek a fnkok tltsk meg ket vele.
8. A csokoldkrmhez mindent sszekevernk egy kis lbasba vaj kivtelvel - a csokit darabokra trjk -, s tzhelyen addig keverjk, mg besrsdik. A vgn hozzkeverjk a vajat, ami szpen elolvad benne.
9. Egy ednybe rtegezzk a krmet, a profiterolt, r ismt a krmet.
10. Azonnal fogyaszthat, de ha ll egy kicsit a htben az sem baj. Mivel gyorsan bepuhul, nem rdemes sokig tartogatni.
stsi hfok: 250 C
stsi md: alul-fell sts
|