Vanlis fnkocskk
-
elkszlet: 30 perc
-
sts: 15 perc
hozzvalk 4 fre
-
25 dkg liszt
-
1 cs szrtott leszt (7 g) (vagy fl cs friss)
-
125 ml tej
-
1/2 csipet s
-
2,5 dkg porcukor
-
1 cs vanlis cukor
-
2 kicsi tojssrgja
-
1 ek rum
-
5 dkg olvasztott vaj
Stshez:
elkszts
-
A tejet meglangyostjuk, s felfuttatjuk benne az lesztt.
-
A lisztbe belekeverjk a st, a vanlis cukrot, hozzszitljuk a porcukrot, s belegyrjuk az olvasztott vajat, a rumot s a kt srgjt is.
-
Vgl a tszta kzepbe mlyedst ksztnk, ide ntjk a felfuttatott leszts tejet, kzzel sszegyrjuk (akr robotgp dagasztkarjval, gy egyszerbb), majd addig dagasztjuk, mg a tszta el nem vlik az edny faltl. Szksg esetn kevs plusz lisztet adhatunk hozz.
-
Tiszta tlba helyezve dupljra kelesztjk a tsztt. (Ez meleg raditoron vagy kislngon g st felett kb. 1 rt vesz ignybe.)
-
Alaposan lisztezett deszkn tgyrjuk, s szintn lisztezett sodrfval 1 cm vastagra nyjtjuk. Pogcsaszaggatval 5-10 cm tmrj, lyukas kzep fnkokat szaggatunk belle.
-
B, forr olajban oldalanknt 1-2 perc alatt kistjk a fnkokat. Els oldaluk stsekor fedjk le az ednyt, a msodiknl mr ne.
-
Paprra szedve itassuk fel a felesleges olajat. (Vanlis) porcukorral megszrva, baracklekvrral krtve tlaljuk.
|