Tojsos telek.
|
Hozzvalk: 8 tojs, 2 tojssrga, 5 dkg olvasztott vaj, 2 evõkanl liszt, 1 dl tej, 6 evõkanl reszelt sajt, darlt sonka.
|
|
|
Elkszts: A nyolc tojst fõzzk, kettõbe vgjuk, a srgjt kivesszk, villval sszetrjk. Habstben 2 nyers tojs srgjt, az olvasztott vajat, a lisztet, a tejet, s a reszelt sajtot sszekeverjk, majd folytonos vers kzben forr gõzn krmm fõzzk. Ekkor beleadjuk az sszetrt tojssrgjt is s a keverkkel magasra kpozva megtltjk a fl-tojsokat. Darlt sonkval meghintve hidegen tlaljuk.
|
|
Hozzvalk: 1 kg kis szemû burgonya, 2 teskanl s, 6 tojs, 15 dkg vrshagyma, 3 evõkanl fehr borecet, 3 teskanl mustr, 8 evõkanl olaj, 8 evõkanl leves leve, 1 teskanl s, fl teskanl bors, 6 evõkanl petrezselyem, 2 dl tejszn, fl teskanl cukor.
|
|
|
Elkszts: A burgonyt ss vzben megfõzzk. A tojsokat 10 percig fõzzk. A meghmozott hagymt s karikra vgjuk, egy szitban egy tl fl helyezzk s rntjk a burgonya fõzõvizt, majd kivesszk s lecsepegtetjk a hagymt. A tojsokat s a burgonyt hideg vzzel lebltjk, majd meghmozzuk s lehûtjk. Az ecetet a tbbi hozzvalval s a petrezselyemmel elkeverjk. A burgonyt beleszeleteljk s vatossan beleforgatjuk az ecetes lbe, majd 20 percig llni hagyjuk. A tojst felszeleteljk s a hagymval, a burgonyval a salts tlba rtegezzk. A tejsznt lgy habb verjk s a maradk hozzvalkkal megzestjk. A saltra ntjk.
|
|
Hozzvalk: 8 tojs, 8 evõkanl tej, 8 evõkanl morzsa.
|
|
|
Elkszts: A tojssrgkat a tejjel, morzsval s tojsok kemnyre vert habjval sszekeverjk. Kizsrozott tepsiben eltertjk s stõben megstjk. Ha megslt kockra vgjuk s rizskrettel s saltval tlaljuk.
|
|
Hozzvalk: sonka szeletek, tojs, olaj.
|
|
|
Elkszts: A nyers sonkbl vkony szeleteket vgunk. Serpenyõbe az olajat felforrstjuk s mindkt oldalt megstjk. Rtjk a tojsokat s megstjk. Tlalhatjuk burgonyasaltval.
|
|
Hozzvalk: 8 tojs, 20 dkg vrshagyma, 6 dkg vaj, 2 evõkanl lisz, 1/2 l tej, s, bors, csipetnyi curry, 30 dkg zldbors, 2 evõkanl aprra vgott petrezselyem, 1 evõkanl aprra vgott kapor.
|
|
|
Elkszts: A tojsokat megfõzzk forrsban lvõ vzbe helyezve kb 8 percig. A megfõtt engedjnk r hideg vizet, s csak kis dõ multn tiszttsuk meg a hjtl. A megtiszttott, kockra vgot hagymt aranysrgra proljuk. Lisztel megszrjuk lisztel s tovbb hadjuk rotyogni. Hozzadjuk a tejet s felforraljuk. zestsk a sval, borssal, curryvel. 5 percig fõzzk, majd adjuk hozz a borst s tovbbi t percig fõzzk. A kaprot s a petrezselymet a mrtshoz adjuk, zestjk s tlaljuk. A felszeletelt tojsokat a mrtsba helyezve ismt felmelegtjk.
|
|
Hozzvalk: kenyrszeletek, tojs, olaj, des fûszerpaprika, paradicsom, zldpaprika.
|
|
|
Elkszts: a kenyrszeleteket tojsban megforgatva forr olajban megstjk aranysrgra. Tlra helyezzk s minden szeletre egy-egy tkrtojst tesznk. des paprikval meghintjk s karikra vgott paradicsommal s a paprika cskokkal tlaljuk.
|
|
Hozzvalk: fl kg burgonya, zsr, 6 tojs, 2 evõkanl tejfl, s, bors, zldpetrezselyem, salta.
|
|
|
Elkszts: a hjjban megfõtt burgonyt megtiszttjuk s apr kockkra vgjuk, egy nagy evõkanl zsrban kicsit pirtjuk s szzuk. A tojsokat a tejfllel, sval, borssal felkeverjk s a burgonyra ntve megstjk. Zldpetrezselyemmel meghintjk. Tlaljuk.
|
|
Hozzvalk 4 szemlvre:
40 dkg darlt sertshs 7 tojs
3 evõkanl zsemlemorzsa 1 fej vrshagyma
4 evõkanl olaj s
õrlt bors
desnemes pirospaprika curry
A zldsgkrethez:
50 dkg apr szemû burgonya 50 dkg srgarpa
1 fej vrshagyma 3 evõkanl liszt
4 dl tej
3 evõkanl vaj vagy fõzõmargarin
1 csokor petrezselyemzld s
õrlt bors
|
|
|
Elkszts:
A zldsgkrethez az apr szemû burgonyt hjban, ss vzben kb. 20 perc alatt megfõzzk.
A lekapargatott srgarpt megmossuk s feldaraboljuk, majd 2,5 dl ss vzben kb. 15 percig fõzzk. Lecspgtetjk, de a levt nem ntjk ki.
A mrtshoz a megtiszttott hagymt kockra vgjuk, s vajon vagy fõzõmargarinon vegesre proljuk. Meghintjk a liszttel, 1-2 percig pirtjuk, majd felntjk a srgarpa fõzõvizvel s a tejjel. zls szerint szzuk, borsozzuk. Felforraljuk, s kis lngon kb. 5 percig fõzzk.
A burgonyt meghmozzuk, s szemenknt flbevgjuk. A petrezselyemzldet megmossuk, lerzzuk s felaprtjuk.
A burgonyt, a srgarpt s a petrezselyemzldet a mrtsba tesszk, majd sszemelegtjk.
Kb. 10 perc alatt kemnyre fõznk 6 tojst. Kzben a megtiszttott hagymt felkockzzuk, a darlt hst sszegyrjuk a maradk tojssal, a hagymval s a zsemlemorzsval. Sval, borssal, pirospaprikval s currival fûszerezzk.
A darlt hsos masszt 6 rszre osztjuk, s beburkoljuk a meghmozott kemny tojsokat. Serpenyõben olajat forrstunk, majd kzepes lngon aranybamra stjk a bundzott tojsokat.
A zldsgkretet tlra szedjk, s rltetjk a flbevgott tojsokat. Petrezselyemlevllel dsztjk.
|
|