Indiai csirkemell sárgabarackmártással, mazsolás-mandulás rizzsel
Hozzávalók (négy személyre): két nagy csirkemellfilé (70-80 dkg), 40 dkg sárgabarack, 25 dkg rizs, 3 dkg mazsola, 3 dkg szeletelt mandula, 2 dl száraz fehérbor, fél evőkanál étkezési keményítő, 1-2 evőkanál Garam masala fűszerkeverék, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál méz, fél citrom leve, só
A csirkemellfiléket kettévágom, így négy húsdarabot kapok. Ízlés szerint 1-2 evőkanál Garam masala fűszerkeveréket kikeverek 1 evőkanál olívaolajjal. (Ez a fűszerkeverék nagyon különleges, kicsit csípős, pikáns, teljesen megbolondítja az amúgy unalmas csirkemellet.) A húsdarabokat bepácolom a fűszeres olajjal, és egy jénai tálban, lefedve a hűtőszekrényben érlelem legalább 4-5 órát, de az sem árt meg neki, ha egy éjszakán át pácolódik. Felhevítek egy nagy serpenyőt, átpirítom benne a húsdarabok minden oldalát 1-1 perc alatt, majd 0,5 dl fehérbort öntök alá, lefedem, és lassú tűzön kb. 10 perc alatt készre párolom. Közben a mandulalapocskákat egy teflonserpenyőben olaj nélkül, folyamatosan kevergetve 1-2 perc alatt rózsaszínűre pirítom, majd egy tányérra csúsztatom. 1 evőkanál olívaolajon megfuttatom a rizst, majd felöntöm a maradék fehérborral és annyi vízzel, hogy egy ujjnyival ellepje a rizst. Beleszórom a megmosott mazsolát, sózom, majd amikor felforr, lefedem, és takaréklángon 10 perc alatt megpárolom. A sárgabarackokat megmosom, félbevágom, kimagozom. Egy teflonserpenyőben felforrósítom a mézet, belecsavarom a fél citrom levét, majd beledobom a fél barackokat, éppen csak átforrósítom, majd belekeverem a 0,5 dl vízzel elkevert étkezési keményítőt. Ezzel is épp csak összeforralom, és már lehet is tálalni. A rizshez hozzákeverem a mandulalapocskákat, kiadagolom a tányérokra, melléjük helyezek egy-egy fél csirkemellet, amelyet félig bevonok a sárgabarackmártással. A hozzávalók sokasága ellenére egyáltalán nem nehéz és időigényes az elkészítése, kb. fél óra alatt pikk-pakk megvan, és igazi különlegességet varázsolhatunk az asztalra. (Aki nagyon ódzkodik a Garam masalától, helyettesítse szárnyas fűszerkeverékkel, de így megfosztja magát egy kulináris élménytől.)
|