Cukkíni krém
Számos jó dolog van a világon, amit néhány zöldséggel elkövethetsz. Az alábbi kánikulai recept családunk egyik kedvence.
Hozzávalók 4 személyre: Fejenként 1-1 kisebb, kb. 2 diónyi krumpli apró kockákra vágva, 1 cukkíni – kis kockákra szelve, 2 paprika, 2 közepes paradicsom, 1 fej vöröshagyma, Só – bors – majoránna – petrezselyem, kefir, vagy joghurt, esetleg tejföl, ízlés szerint
Nem vegetáriánus verzióban fejenként 1-1 szelet hús, vagy csirkecomb.
Készíts egy kiadós lecsót, először az apróra vágott hagymát dinszteld meg olajon, tedd rá a krumplit, majd ha már üveges, akkor a cukkínit, a paprikát és legvégül a héjától megfosztott paradicsomot. Ha nem vagy vegás, akkor akár egy-két szelet húst, vagy néhány csirkecombot is megsüthetsz együtt ezzel a lecsós alappal. Add hozzá a fűszereket, az apróra vágott petrezselymet, majd vagy botmixerrel törd össze, vagy tedd turmix gépbe – természetesen a húsokat vedd ki, ha húsos változat készül. A turmixolás közben adj hozzá egy doboznyi joghurtot, vagy kefirt, vagy tejfölt.
Tálald melegen mártásként a húsok mellé –ám a maradékból – lásd a képeken! - nagyszerű szendvics krém is lehet, amit pirítósra, vagy barna kenyérre kenve, friss zöldséggel hidegen is ehetünk. Melegben nagyon üdítő, enyhén savanykás ízt ad a kefir, a joghurt.
Szárazabb fehér bor illik hozzá, a pirítóssal fogyasztott szendvicsek sörkorcsolyának is jók. Gyorsan kész, a húsos változat is maximum 20 perc alatt megvan!
|