Trubelka
Hozzvalk: 50 dkg mlyhttt vajas leveles tszta, 1 tojssrga a kenshez
A krmhez: 5 dl tej, 5 ppozott evkanl liszt, 3 tojssrga, 5-6 evkanl cukor + 10 dkg cukor, 2 csomag vanlis cukor, 15 dkg vaj
Trubelkhoz stformk (habtlcsreknek is hvjk)
A szrshoz: vanlis porcukor
Elkszts:
1.) Egy mlyebb lbasban, meleg tejjel csommentesen sszekeverjk a 4 ppozott evkanl lisztet s srre fzzk.
2.) Manyag tlat vesznk el, s konyhai robotgppel habosra keverjk a 3 tojssrgt 1 ppozott evkanl liszttel s az 5-6 evkanl cukorral. Ha tl sr lenne a massza, hozzadunk 0,5 dl meleg tejet.
3.) A tojsos masszt , belekeverjk a tejbe s addig keverjk habvervel, amg homogn lesz s teljesen kihl.
4.) 15 dkg puha vajat robotgppel habosra keverjk a 10 dkg cukorral, majd az egszet a kihlt krmhez adjuk.
5.) A mlyfagyasztott tsztt szobahmrskleten felengedjk, majd lisztezett deszkn 3 mm vastagra kinyjtjuk gy, hogy egy 20 x 50 cm-es lapot kapjunk. A lapot 2 cm szles cskokra vgjuk, majd a tsztacskokat egyenknt feltekerjk a stformkra - a hegyktl kezdve, enyhe fedssel, csigavonalban haladva. A stformkat ezutn knny kzzel, lazn gurtunk egyet, hogy a tsztacskok "zrjanak".
6.) A stt elmelegtjk 200 fokra. Egy tepsit kiblelnk stpaprral, s a rolkat szp sorban egyms mell tesszk. Vigyzat, megnnek! gyeljnk arra, hogy legyen elg helyk a "nvekedshez"! Tojssrgval megkenjk a tsztkat, s 20 perc alatt kszre stjk ket. Ha megsltek, langyosra htjk, s kesztys kzzel kihzzuk a tsztkbl a formkat (mert klnben beleragad), s hagyjuk a csveket kihlni.
7.) Nyomzskba tltjk a krmet, s minden egyes tsztacsvet megtltnk a vanlis krmmel. Tlra rendezzk a stemnyeket, s vanlis porcukorral megszrva azonnal tlaljuk.
|