Lasagne
Hozzávalók ( 4 személyre):
1 doboz lasagne tészta, 20-25 dkg sajt, ragu, besamel mártás, olíva olaj.
A raguhoz: ½ kg darálthús ( ízlés szerint, én sertésből szoktam) 1 nagy fej ( vagy 2 kisebb) vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 doboz hámozott paradicsom, 1 kis doboz paradicsom püré, olíva olaj, só, bors, oregánó, bazsalikom.
A besamelhez: Olíva olaj ( de lehet vajjal is), 5 dkg liszt, 4 dl meleg tej, 5 dkg sajt.
Ragu: Megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk a hagymát, és a fokhagymát ( elsőre soknak tűnhet a fokhagyma, de kell bele ennyi, nagyon jó ízt ad, és nem nyomja el az ízeket!). Kevés olíva olajat hevítünk, és bele tesszük először a vöröshagymát, majd kb. 2 perc múlva a fokhagymát. Azért teszem külön, mert a fokhagyma hamar megég, de muszáj pirítani egy kicsit, hogy kiadja az ízét. Ha már üveges a hagyma, rátessük a húst, amit fehéredésig pirítunk a hagymákkal. Ne sózzuk a húst, mert akkor kiengedi a levét, és azzal együtt az ízét is!!! Ha kifehéredett a hús, rátesszük a hámozott paradicsomot a levével együtt ( én ezt a kezem közt szoktam belenyomkodni), és a paradicsompürét. Egy keveset így is pirítjuk, hogy a paradicsom veszítsen egy kicsit a savanyú ízéből. Vizet nem mindig szoktam tenni hozzá, ha mégis kell, akkor csak a paradicsom püré dobozával szoktam tenni rá, de csak egyszer. Most lehet sózni, borsozni, bele tenni az oreganot, a bazsalikomot, ízlés szerint. Ha megpuhult a hús, akkor levesszük a tűzről, és felre tesszük (de nem hűtjük!).
( A zöldfűszerekből- ha van rá mód- használjunk cserepeset, és ne szárítottat, mert finomabb, de ha csak szárított van, akkor morzsoljuk még át a tenyerünkkel, amikor az ételbe tesszük, mert úgy kiadják az illó olaj tartalmukat.)
Besamel: 2 fakanál lisztből és olíva olajból világos rántást készítünk, majd felöntjük a meleg, de nem forrásban lévő tejjel. Folyamatos kevergetés mellett sózzuk, borsozzuk, majd ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, és bele keverjük a sajtot. Ilyenkor már nem kell forralni, mert a sajt hamar elolvad benne.
A lasagne összeállítása:
A hőálló edényt ( én jénait használok) a kezünkkel vékonyan kiolajozzuk. Aztán teszünk egy kis ragut az aljára, hogy ne ragadjon le a tészta. Majd egy réteg tészta, erre megint ragu, és besamel, majd tészta… és így tovább, amíg van alapanyag. A tetejére ragu és besamel kerüljön, majd szórjuk meg a sajttal, hogy elfedje.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon süssük, amíg a sajt megpirul.
FONTOS: A tésztát nem főzzük meg előre, mert a sütőben a ragutól kap annyi nedvességet, amitől megpuhul!!!
Tipp: Bár a tészta nem olcsó, de én 1 dobozból 2x tudok lasagne-t készíteni.
Tipp2: Véletlenül se próbálkozzunk készen kapható szószokkal, mert nem olcsóbb úgy sem, és nem éri meg a paradicsom ízét a tartósítószerével helyettesíteni! Az ételízesítő porokat is mellőzzük!!!
|