Lasagne
Hozzvalk ( 4 szemlyre):
1 doboz lasagne tszta, 20-25 dkg sajt, ragu, besamel mrts, olva olaj.
A raguhoz: ½ kg darlths ( zls szerint, n sertsbl szoktam) 1 nagy fej ( vagy 2 kisebb) vrshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 doboz hmozott paradicsom, 1 kis doboz paradicsom pr, olva olaj, s, bors, oregn, bazsalikom.
A besamelhez: Olva olaj ( de lehet vajjal is), 5 dkg liszt, 4 dl meleg tej, 5 dkg sajt.
Ragu: Megtiszttjuk, s apr kockkra vgjuk a hagymt, s a fokhagymt ( elsre soknak tnhet a fokhagyma, de kell bele ennyi, nagyon j zt ad, s nem nyomja el az zeket!). Kevs olva olajat hevtnk, s bele tesszk elszr a vrshagymt, majd kb. 2 perc mlva a fokhagymt. Azrt teszem kln, mert a fokhagyma hamar megg, de muszj pirtani egy kicsit, hogy kiadja az zt. Ha mr veges a hagyma, rtessk a hst, amit fehredsig pirtunk a hagymkkal. Ne szzuk a hst, mert akkor kiengedi a levt, s azzal egytt az zt is!!! Ha kifehredett a hs, rtesszk a hmozott paradicsomot a levvel egytt ( n ezt a kezem kzt szoktam belenyomkodni), s a paradicsomprt. Egy keveset gy is pirtjuk, hogy a paradicsom vesztsen egy kicsit a savany zbl. Vizet nem mindig szoktam tenni hozz, ha mgis kell, akkor csak a paradicsom pr dobozval szoktam tenni r, de csak egyszer. Most lehet szni, borsozni, bele tenni az oreganot, a bazsalikomot, zls szerint. Ha megpuhult a hs, akkor levesszk a tzrl, s felre tesszk (de nem htjk!).
( A zldfszerekbl- ha van r md- hasznljunk cserepeset, s ne szrtottat, mert finomabb, de ha csak szrtott van, akkor morzsoljuk mg t a tenyernkkel, amikor az telbe tesszk, mert gy kiadjk az ill olaj tartalmukat.)
Besamel: 2 fakanl lisztbl s olva olajbl vilgos rntst ksztnk, majd felntjk a meleg, de nem forrsban lv tejjel. Folyamatos kevergets mellett szzuk, borsozzuk, majd ha besrsdtt, levesszk a tzrl, s bele keverjk a sajtot. Ilyenkor mr nem kell forralni, mert a sajt hamar elolvad benne.
A lasagne sszelltsa:
A hll ednyt ( n jnait hasznlok) a keznkkel vkonyan kiolajozzuk. Aztn tesznk egy kis ragut az aljra, hogy ne ragadjon le a tszta. Majd egy rteg tszta, erre megint ragu, s besamel, majd tszta… s gy tovbb, amg van alapanyag. A tetejre ragu s besamel kerljn, majd szrjuk meg a sajttal, hogy elfedje.
Elmelegtett stben, kzepes hfokon sssk, amg a sajt megpirul.
FONTOS: A tsztt nem fzzk meg elre, mert a stben a ragutl kap annyi nedvessget, amitl megpuhul!!!
Tipp: Br a tszta nem olcs, de n 1 dobozbl 2x tudok lasagne-t kszteni.
Tipp2: Vletlenl se prblkozzunk kszen kaphat szszokkal, mert nem olcsbb gy sem, s nem ri meg a paradicsom zt a tartstszervel helyettesteni! Az telzest porokat is mellzzk!!!
|