LEKVÁROS BUKTA:
Hozzávalók: 50dkg liszt, 4evőkanál cukor, 2csomag vanilíás cukor,250ml langyos tej, 4dkg élesztő, 10dkg margarin,2tojássárgája, szilvalekvár vagy sütésálló vegyesgyümölcs
Elkészítés:A lisztet összekeverjük a cukorral,vanilíás cukorral, a közepébe mélyedést nyomunk.
A tej felét elkeverjük az élesztővel,és a mélyedésbe öntjük.Letakarjuk,és melegen kb.10 percet pihentetjük.Megolvasztjuk a margarint és összedolgozzuk a maradék tejjel és a tojássárgájával,csipet sót teszünk bele!Ezt hozzáadjuk az élesztős liszthez ésalaposan összedolgozzunk,míg a tészta el nem válik az edény falától! (igen finom lágy tésztát kapunk)Ismét letakarva még jó fél órát kelesztjük.
Ha megkelt még egyszer jól átgyúrjuk,és 24 egyforma cipót formázunk belőle! (én kissebbeket gyúrók és így 30-35db van és gusztább is)A cipókat kissé ellapítjuk és a közepébe 1-1 kiskanál levárt teszünk
és gombóccá formáljuk.Kivajazott tepsibe -nem túl szorosan-egymás mellé rakjuk.Konyharuhával még picit kelesztjük (kb.15-20 perc) majd 200C-ra melegített sütőben kb.25percig sütjük!
Mindenkinek jó étvágyat hozzá aki kipróbálja!!
|
|