Karácsonyi fatörzs tortám
Hozzávalók: 1 db készen vásárolt piskótatekercs, vagy 2x4 tojásból vizes piskótalap, 4 tojássárgája, 10 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 25 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg étcsokoládé, vagy 4 ek kakaópor, 5 dkg durvára vágott dió, 1 narancs, 2-3 ek rum, 5 dkg mazsola, pikáns lekvár (ribizli, málna stb.), kb. 5 dkg apróra kockázott marcipán (elhagyható)
A piskótatekercset óvatosan, hogy el ne törjön kiterítjük, vékonyan megkenjük a lekvárral. A cukrot habosra keverjük a tojássárgákkal gőz fölött, állandóan keverve besűrítjük, hagyjuk kihűlni. A vajat is habosra keverjük a vaníliás cukorral, az olvasztott csokoládéval (vagy a kakaóporral), a narancs reszelt héjával és átszűrt levével, majd apránként hozzáadjuk a tojáskrémet, végül a rumot. A krém 2/3 részét egyenletesen a piskótaalapra kenjük, megszórjuk a vágott dióval, az előzetesen beáztatott, lecsepegtetett mazsolával, az apró kockákra vágott marcipánnal és szorosan feltekerjük. A tekercset bevonjuk a maradék krémmel, villával fatörzsszerűen dekoráljuk - még csokókat, évgyűrűket is készíthetünk rá.
Tetszés szerint díszíthetjük: marcipánfigurákkal, porcukorral. Legalább fél nappal előbb tanácsos elkészíteni és tálalásig hidegen tartani, így szépen lehet szeletelni. Ha sok vendégünk lesz, érdemes másfél vagy kétszeres adagból készíteni, a második tekercset rézsútosan félbevágva "oldalágakat" is tehetünk a fatörzshöz.
|