Kolbszos – sajtos tekercs
Hozzvalk: 55 kg liszt, 7 dkg rtesliszt, 3 dl tej (egy rsze lehet joghurt, vagy kefir is), 1 dl olaj, 0,5 ek. cukor, 0,5 ek. s, 4 dkg leszt (vagy ennek megfelel mennyisg szrtott leszt), 1 tojs
Tltelk: 15 dkg margarin, 0,5 ek. sval, 1-2 tk. rlt borssal habosra keverve, kb. 40 dkg fstlt kolbsz, 2 db lilahagyma, 20 dkg sajt, 1 j nagy csokor felaprtott petrezselyem zldje
A tetejre: 1 tojs, 10 dkg reszelt sajt, + a szrshoz zls szerint: szezmmag, lenmag, kmnymag…
Elksztse: Hagyomnyos mdon kelt tsztt ksztnk.
A cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk az lesztt. A liszteket sszekeverjk a sval, a kzepbe kis mlyedst alaktunk ki, ahova belentjk a felfuttatott lesztt, az olajat, s a tojst. Jl sszedolgozzuk, s dupljra kelesztjk. Mindezt megtehetjk a robotgp dagasztszrval ( kb. 5 perc), vagy akr a kenyrst gpben, dagaszt programon is.
Ha megkelt a tszta, 2 rszre osztjuk. Az egyiket flretesszk, a msikat pedig vkony tglalapp nyjtjuk, majd megkenjk a habosra kevert ss margarin felvel, megszrjuk vkonyra szelt kolbsz felvel, a lila hagyma felvel, rreszeljk a fele sajtot, rszrjuk az aprra vgott petrezselyem zldjnek a felt, s szorosan sszetekerjk.
Trapz alakra vgjuk, tepsibe rakjuk. Letakarva kelesztjk mg kb. fl rig. Megkenjk felvert tojssal, szrunk r reszelt sajtot, szezmmagot, kmnymagot, s 190 fokos elmelegtett stben stjk.
A msik rsszel is ugyangy jrunk el.
Jfajta fstlt kolbsszal, hzikolbsszal elksztve nincs ms dolgunk, mint besprni a mltn kirdemelt gratulcikat!
|