Kolbászos – sajtos tekercs
Hozzávalók: 55 kg liszt, 7 dkg rétesliszt, 3 dl tej (egy része lehet joghurt, vagy kefir is), 1 dl olaj, 0,5 ek. cukor, 0,5 ek. só, 4 dkg élesztő (vagy ennek megfelelő mennyiségű szárított élesztő), 1 tojás
Töltelék: 15 dkg margarin, 0,5 ek. sóval, 1-2 tk. őrölt borssal habosra keverve, kb. 40 dkg füstölt kolbász, 2 db lilahagyma, 20 dkg sajt, 1 jó nagy csokor felaprított petrezselyem zöldje
A tetejére: 1 tojás, 10 dkg reszelt sajt, + a szóráshoz ízlés szerint: szezámmag, lenmag, köménymag…
Elkészítése: Hagyományos módon kelt tésztát készítünk.
A cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A liszteket összekeverjük a sóval, a közepébe kis mélyedést alakítunk ki, ahova beleöntjük a felfuttatott élesztőt, az olajat, és a tojást. Jól összedolgozzuk, és duplájára kelesztjük. Mindezt megtehetjük a robotgép dagasztószárával ( kb. 5 perc), vagy akár a kenyérsütő gépben, dagasztó programon is.
Ha megkelt a tészta, 2 részre osztjuk. Az egyiket félretesszük, a másikat pedig vékony téglalappá nyújtjuk, majd megkenjük a habosra kevert sós margarin felével, megszórjuk vékonyra szelt kolbász felével, a lila hagyma felével, ráreszeljük a fele sajtot, rászórjuk az apróra vágott petrezselyem zöldjének a felét, és szorosan összetekerjük.
Trapéz alakúra vágjuk, tepsibe rakjuk. Letakarva kelesztjük még kb. fél óráig. Megkenjük felvert tojással, szórunk rá reszelt sajtot, szezámmagot, köménymagot, és 190 fokos előmelegített sütőben sütjük.
A másik résszel is ugyanígy járunk el.
Jófajta füstölt kolbásszal, házikolbásszal elkészítve nincs más dolgunk, mint besöpörni a méltán kiérdemelt gratulációkat!
|