Bejgli
|
Hozzávalók:
|
1 kg liszt, 20 dkg vaj, 2 tojás, 15 dkg zsír, 8 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 dl tej, 1/2 dkg só.
|
Elkészítés:
|
A lisztet, a vajat, a zsírt és 8 dkg porcukrot elmorzsolunk. 1 dkg élesztőt a tejben felfuttatjuk és a tésztához keverjük. Hozzáadunk 1 tojást és a sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át (pl. éjszaka) pihentetjük. Utána a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk és megtöltjük. Feltekerjük és zsírozott tepsibe rakjuk. Tojással megkenjük és 1/2 órán át meleg helyen tartjuk. Ezután ismét megkenjük, de ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás meg nem szárad (megrepedezik). Mérsékelten meleg sütőben 35-40 percig sütjük.
|
|
Bigboy-art.
|
Bejgli diótöltelék
|
Hozzávalók:
|
2 dl víz, 22 dkg cukor, 40 dkg dió, citromhéj, mazsola, késhegynyi fahéj.
|
Elkészítés:
|
A vízből a cukorral szirupot főzünk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót.
|
|
|
Bigboy-art.
|
Bejgli máktöltelék
|
Hozzávalók:
|
2,5 dl víz, 26 dkg cukor, 40 dkg mák, citromhéj, mazsola, késhegynyi fahéj.
|
Elkészítés:
|
A vízből és a cukorral szirupot főzünk, majd leforrázzuk vele a mákot.
|
|
Bigboy-art.
|
|