Gesztenyetorta
|
Hozzávalók:
|
A piskótához: 7 tojás, 14,5 dkg porcukor a tojássárgájához, 9 dkg porcukor a tojásfehérjéhez, 14,5 dkg liszt, 9 dkg étkezési keményítő, csipet só, 5 dkg dió, 2 evőkanál hideg víz.
A tojáskrémhez: 3 tojássárgája, 5 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál liszt, 6 dl tej, és még: 10 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál rum, 20 dkg vaj, 2-3 evőkanál porcukor, 30 dkg gesztenye.
A díszítéshez: 10 dkg gesztenyepüré, 5 dkg tortabevonó tejcsokoládé, 1 csomag tejszínhabpor, 1 evőkanál kakaó, 2 evőkanál porcukor.
|
Elkészítés:
|
A piskótához a tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk a 9 dkg porcukrot. A tojássárgákat is habosra keverjük a 14,5 dkg porcukorral és a 2 evőkanál vízzel. A tojássárgás masszához adjuk kanalanként a habot és az étkezési keményítővel elkevert lisztet felváltva, meg a darált diót, és ügyelünk arra, hogy a hab ne törjön össze! Nagy tortaformában (24 cm) közepes lángon megsütjük.
A tojáskrémhez a tojássárgáját kikavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, amit előzőleg csomómentesre kevertünk a tejjel. Kis lángon, állandóan kevergetve, sűrűre főzzük. Azután a csokit gőz fölött felolvasztjuk, nem várjuk meg, míg kihűl, belekavarjuk a vaj felét. A többi vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a langyosra hűlt vajas csokival. Ezek után következik a villával összetört gesztenyepüré (a 30 dkg). Ha szép simára elkavartuk, akkor jöhet bele kanalanként a tojáskrém.
A piskótát 3 lapba vágjuk, és úgy töltjük meg a krémmel, hogy az oldalára és a tetejére is jusson. A tejszínhabot elkészítjük a porcukorral és a kakaóval, 12 habrózsával díszítjük a kész tortát, valamint 6 db csokis gesztenyével. Ehhez 6 kis félgömböt formálunk, fogpiszkálóra tűzzük, és úgy mártjuk bele a felolvasztott csokiba, hogy egy kis rész szabadon maradjon. A megmártott gesztenyéket egy almába tűzzük, míg a csoki megdermed. Minden második habrózsához teszünk egy csokis gesztenyét.
|
Igazi ünnepi torta, nagyon finom, a csokis gesztenyétől nem kell megijedni, könnyen és hamar elkészíthető.
|
|
Bigboy-art.
|
|