Mexikói cilis bab.
Ha kerti partiról, vagy csak egy kellemes baráti összejövetelről van szó, a chilis bab
lehet az egyik tuti recept, amivel a barátaidat leveheted a lábukról.
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg száraztarkabab
, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db csípős zöldpaprika, 50 dkg marhahús (felsál, puha hátszín, lábszár), 3 evőkanál étolaj, negyed kávéskanál chilipor, só, őrölt bors, 1 babérlevél, 25 dkg hámozott paradicsom (konzerv), 25 dkg főtt kukorica, 2-3 szál petrezselyemzöld.
Elkészítés: A babot előző este beáztatjuk langyos vízbe, majd másnap leöblítjük, és bő vízben félpuhára főzzük. A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a vöröshagymát finomra aprítjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, felaprózzuk. A húst leöblítjük, 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Az olajban megpároljuk a vöröshagymát, rádobjuk a húst, és erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a zöldpaprikát, megszórjuk a chilivel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és mérsékelt tűzön, fedő alatt majdnem puhára főzzük (1-1 és 1/4 óra).
lel együtt a húshoz keverjük, és annyit öntünk alá a bab főzőlevéből, hogy egy kicsit "tocsogjon". Fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük (15-20 perc).
Kiemeljük a paradicsomot a levéből, és ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A kukoricát leöblítjük, lecsepegtetjük, és a paradicsommal együtt a babos húshoz adjuk. Félig lefedve további 10-15 percig forrósítjuk, de nem kevergetjük, inkább csak rázogatjuk az edényt, nehogy összetörjön az étel. Tetejét meghintjük vágott petrezselyemzölddel vagy bazsalikommal, és máris tálaljuk.
Bigboy-art.
|