Horváth Éva mézeskalácsa
|
Hozzávalók:
|
Tésztához: 25 dkg cukor, 35 dkg margarin, 25 dkg méz, 1 kg liszt, 3 tojás + 1 tojásfehérje, 3 kávéskanál szódabikarbóna, 2 kávéskanál fahéj, 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 2 kávéskanál narancshéj, 1 citrom reszelt héja, egy kicsi leve.
Máz: 1 tojásfehérje, 16-20 dkg átszitált porcukor (lehetőleg darált kristálycukorból), 1 evőkanál citromlé.
|
Elkészítés:
|
A mézet a fűszerekkel felforraljuk, majd hozzáadva a margarint, kihűlésig kevergetjük. A tojásokat felverjük a cukorral. A liszt egy részéhez hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd ehhez a keverékhez a mézes margarint, a tojásokat, végül a maradék lisztet. Összeállítjuk a tésztát (nem kell túlságosan kidolgozni), letakarva másnapig pihentetjük, de ha nincs elég időnk, kis pihentetés után egyből nekiállhatunk. Kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és különböző formákkal, sablonokkal kiszaggatjuk, tojásfehérjével megkenjük, és aranysárgára sütjük. Úgy jó, ha egész puha, amikor a sütőből kivesszük.
Amikor kihűlt, a következő módon mázat készítünk: 1 tojásfehérjéhez kb. 16-20 dkg cukrot adunk, valamint 1 evőkanál citromlevet, és alaposan felverjük. Egy zacskóba töltjük a krémet, sarkára apró lyukat vágunk. Mielőtt elkezdjük a mézeskalácsokat megrajzolni, kipróbáljuk, hogy megfelelő állagú-e a mázunk. Aszerint adhatunk még hozzá citromlevet, vagy éppen cukrot, hogy könnyen tudjunk vele dolgozni.
|
A mézeskalácsok jól záró dobozban, vagy zacskóban tárolva sokáig eltarthatók, és hamar visszapuhulnak.
|
|
Bigboy-art.
|
|