Reform mézes krémes recept
|
Hozzávalók a tésztához: 200 g fehér tönköly liszt, 300 g teljes kiőrlésű tönköly liszt (sima búzaliszt is jó), 1 tk szódabikarbóna, 50 g nádcukor vagy xilit, csipet só, 1 tk őrölt fahéj, szerecsendió, 1 tojás, 150 g vaj vagy kókuszzsír, hideg víz
Hozzávalók a krémhez: 1 liter teljes tej, 150 dkg vaj, 1 vanília rúd vagy 2 csomag bourbon vaníliás cukor, 4 ek liszt (fehér tönkölyliszt pl.), 5 ek búzadara, 6 ek méz, 25 g puffasztott amaránt
A mázhoz:10 dkg étcsokoládé (min. 65 %-os), 75 ml tejszín, 2,2 dkg vaj vagy kókuszzsír, 2,5 dkg nádcukor
Továbbá 150-200 g baracklekvár
A tésztához keverjük össze a száraz elemeket, majd egy villával, vagy robotgép dagasztóspiráljával dolgozzuk bele a nedves elemeket is.
Csak a legvégén dolgozzuk össze kézzel.
A vízből csak annyit adjunk hozzá, amennyi kell a megfelelő állaghoz.
Pihentessük 30 percet, majd osszuk 4 részre.
Mindegyiket nyújtsuk ki egy 25x35 cm-es nagyságú téglalapra sütőpapíron (amekkora a tepsink, de kb. ekkora).
Lapos, sütőlapon süssük ki őket 180 fokos sütőben 8-9 perc alatt.
Közben készítsük el a krémet.
Ehhez 500 ml tejet forraljunk fel a vajjal, vaníliával, és a mézzel.
A lisztet, és a darát keverjük ki simára a maradék tejjel.
TIPP: A liszt fele lehet amaránt liszt is!
Ha már forr a vaníliás tej, keverjük bele a lisztes-darás tejet is, és folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be.
A még meleg krémbe keverjük bele a puffasztott amarántot is.
A sütemény betöltése.
Tegyük a legcsúnyább lapot a tepsi aljába, erre kerüljön a krém egyharmada.
Majd jön egy újabb mézes tészta réteg, amit kenjünk át a forró lekvárra.
Erre kenjük a krém másik harmadát.
Jöhet a 3. lap, amit szintén megkenünk krémmel.
A legszebb tésztalap kerüljön felülre.
A mázhoz a hozzávalókat gőz felett olvasszuk fel, majd kenjük rá a süteményre.
Hagyjuk kihűlni, majd pihentessük legalább egy éjszakát a hűtőben.
|