Farsangi fnk recept.
//bigboy-receptjei.gportal.hu
hozzvalk 4 fre
-
1 kg liszt (fele rtes, fele sima liszt)
-
0,5 l tej
-
5 dkgleszt10 dkg olvasztott vaj
-
3 tojs
-
10 dkg cukor
-
0,5 dl rum
-
csipet s
-
olaj a stshez
-
porcukor a tetejre
-
srgabarackdzsem a tlalshoz
elkszts
-
1. Egy nagy tlba tesszk a lisztet, egy csipet st, majd beletjk az egsz tojsokat, hozzadjuk a rumot, a felfuttatott lesztt, az olvasztott vajat, s a meleg tejet. Fakanllal jl sszedolgozzuk.
-
2. Addig verjk a fakanllal, amg a tszta kifnyesedik, s hlyagos nem lesz. Ekkor mr elvlik az edny faltl s lejn a fakanlrl is.
-
3. Kicsit meglisztezzk a tetejt, s letakarva ktszeresre kelesztjk.
-
4. Lisztezett deszkra bortjuk, kicsit tgyrjuk.
-
5. Kzzel szpen szthzogatjuk, kb msfl ujjnyi vastagsgra.
-
6. Fnkszaggatval, vagy nagy szj vegpohrral kiszaggatjuk.
-
7. Mire az olaj felforrsodik, addigra msodszorra is megkel a tszta.
-
8. A forr olajba tesszk a fnkokat. Nem sokat egyszerre, mert sts kzben megnnek.
-
9. Azonnal fedt tesznk r s kb 2 percig fed alatt stjk. Ha az olaj nagyon forr, lejjebb vesszk, mert nagyon gyorsan megpirul, s akkor nem sl t. Ha vilgos piros, gyorsan megforgatjuk, s fed nlkl stjk tovbb. Ekkor lesz szp szalagos a fnkunk.
-
10. B olajban sssk, mert ha kevs olajat hasznlunk, nem tud szni az olajon, s nem lesz szp.
-
11. Forrn meghintjk porcukorral, s gymlcsdzsemmel tlaljuk.
|