Kürtőskalács recept
1 kg liszt,
4,3 dl tej fele lehet víz is
5 dkg élesztő,
5-7 evőkanál porcukor,
egy csipet só
10-13 dkg olvasztott vaj,
l tojás,2 tojás sárgája
l citrom reszelt héja, kell alapanyagként.
A tésztát jól ki kell dolgozni, majd egy órát keleszteni. Ezután nyújtófával jó laposra kell simítani. Tészta vágóval (rádlival)vagy késsel csigavonal alakban 3 cm széles csíkot alakítunk ki, ezután következik az egyik legfontosabb művelet a sodrás, nyújtás és a föltekerés a zsírral, vagy étolajjal jól megkent fahengerre.
A kürtöskalács akkor finom, ha jól meg van "lebstüközve!"
Azaz festőecsettel jól meg kell kenni olvasztott zsírral vagy étolajjal, majd meghengergetni kristálycukorban. Ezektől kapja fényes, aranybarna, vékonyan roppanós héját a sütés során,
miközben a nyeles fahenger (dorong) folyamatosan forog a grill mellett.
Mikor a kalács megsült, a fahengerről lecsúsztatjuk és a belül üres kürtőt
felállítva hűlni hagyjuk (ki kell szellőztetni a kürtőt)
A Kürtőskalács Magyar specialitás Magyarország több településén föllelhető ősi készítés módjai mesterei és receptjei. A köztudat és a szájhagyomány szerint Székelyföldről származik, a Székelyek ünnepi süteménye. Esküvőkre, keresztelőkre, fontos vendég fogadására készítették.
A leleményes Székely a keményfa parazsát, amit a főzéshez és a melegedéshez használt, még valamire hasznosítani szerette volna.
A kályhacső volt az elnevezés ihletadója. Ezért volt az eredeti kalács kályhacső átmérőjű. Az izzó parazsat kivették a kályha tetejére, vagy a kemence elé, és ott a fahengerre feltekert tésztát - amit kristálycukorba hempergettek - addig forgatták a parázs fölött, amíg a cukor rá nem karamellizálódott a tésztára. A fényes karamell-réteg adta meg a kalács sármját. Majd az elkészült kalácsot darabolt dióval szórták meg.
Az alábbi ízesítésű kalácsokat készítünk:
|