Szalagos fánk
//bigboy-receptjei.gportal.hu
hozzávalók 12 főre
-
1 kg finomliszt
-
5 dkg porcukor
-
10 dkg olvasztott vaj
-
4 db tojás sárga
-
1 dl rum
-
4 dkg friss élesztő
-
7-8 dl tej
-
csipetnyi só
-
1 l olaj a sütéshez
Elkészítés
1. 2 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
2. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a maradék porcukrot és a sót.
3. A közepébe mélyedést készítünk, és ide tesszük a tojások sárgáját, rumot, az olvasztott (de nem forró) vajat és a felfuttatott élesztőt.
4. Még kb. 5 dl tejjel jó alaposan kidagasztjuk a tésztát. Eleinte a kezünkre és a tálra is ragad, de kb. 10 perces dagasztás után szépen elválik az edény falától.
5. Belisztezzük a tálat és a tészta tetejét, és egy konyharuhával letakarva kb. 1 órán át langyos helyen a duplájára kelesztjük.
6. Egy lisztezett deszkára borítva kb. 1 cm vastagságúra sodorjuk és nagy szagattóval fánkokat szaggatunk belőle.
7. Közben egy nagyobb lábasban (az olaj legalább 3 cm mélységű legyen) melegedni tesszük az olajat.
8. Ha az olaj kellőképpen meleg (egy fánkot beletéve tudjuk leellenőrizni), akkor annyi tésztát teszünk bele, hogy szabadon tudjanak egymás mellett úszni. Úgy tesszük bele a fánkokat, hogy megfordítjuk és a felső részük kerüljön alulra.
9. A fánkokat először fedő alatt sütjük kb. 2-3 percig, majd egy lapát segítségével megfordítjuk, és a másik oldalát már fedő nélkül sütjük ugyanannyi ideig.
10. Az olajból kivéve papírszalvétára szedjük a fánkokat, és melegen tálaljuk.
|