Farsangi fánk 2.
//bigboy-receptjei.gportal.hu
hozzávalók 4 főre
-
3 dkg élesztő
-
3 dl tej
-
6 dkg vaj vagy margarin
-
5 tojássárgája
-
2 ek cukor
-
1 ek rum
-
50 dkg finomliszt
-
csipet só
-
olaj a sütéshez
Elkészítés
1. Az élesztőt 1,5 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
2. A puha margarint vagy vajat jól összedolgozzuk a tojások sárgájával, egy fakanál segítségével.
3. Ehhez hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, cukrot és rumot is.
4. A lisztet megsózzuk, majd a tojásos, margarinos, élesztős egyveleget hozzáöntjük, és kézzel jól kidolgozzuk a tésztát. Elég lágy tésztát fogunk kapni, nem kell megijedni.
5. Kétszeresére kelesztjük langyos helyen, konyharuhával lefedve.
6. Ujjnyi vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán, és pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. Ha kisebbeket szeretnénk, akkor kisebb, ha nagyobbakat, nagyobb pogácsaszaggatót használjunk.
7. Olajjal megkenjük óvatosan a fánkokat, és még 30 percig pihentetjük. Ilyenkor ismét szép magasra megkelnek.
8. Olajat melegítünk egy magasfalú lábasban. Fedő alatt sütjük ki benne a fánkokat. A lábas méretétől függően csak annyi fánkot süssünk egyszerre, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett, és ússzanak az olajban, így kapnak szalagot.
9. Papírtörlőre szedjük, majd, ha lecsepegett, egy másik szép tálra tesszük, és porcukorral meghintve, baracklekvárral kínáljuk a fánkokat.
|