Fánk 3.
//bigboy-receptjei.gportal.hu
hozzávalók 8 főre
-
7 dl tej
-
90 dkg rétesliszt
-
1 tojás
-
2 tojássárgája
-
1 púpos tk só
-
4 púpos tk cukor
-
3 dkg élesztő
-
sárgabaracklekvár
elkészítés
1. A tejet meglangyosítjuk. A hozzávalókat egy nagy tálba tesszük, és jól összedagasztjuk. A dagasztás ideje 15-20 perc, ami elvégezhető egy nagy fakanál segítségével, vagy géppel. Addig kell dagasztani, amíg a tészta össze nem áll (ettől lesz szép szalagos).
2. Tegyük a tésztát 1,5 órára meleg helyre keleszteni. Én egy konyharuhával fedtem le és pléddel takartam be.
3. A megkelt tésztát liszttel megszórt deszkára helyezzük, és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Kb. 7 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat, és hagyjuk a deszkán további 20 percig kelni. A tésztát itt is takarjuk le egy konyharuhával.
4. Egy széles lábasban vagy serpenyőben olajat hevítünk. A kör alakú fánktésztákat középen a hüvelykujjunkkal jól benyomjuk és forró olajba tesszük. A lábast lefedjük. A tésztákat kb. 2 percig sütjük, vagy amíg aranyszínű nem lesz. Egy villa segítségével megfordítjuk a fánkokat és a másik felüket is aranyszínűre sütjük. A második oldal sütésekor a lábast már nem kell lefedni.
5. A tésztából 40 db fánk lett. Frissen finom igazán.
|