Haraszt
//bigboy-receptjei.gportal.hu
hozzávalók 4 főre
-
200 g liszt
-
2 tojás
-
1 ek vodka
-
½ kk só
-
400 ml olaj a sütéshez
-
porcukor a tálaláshoz
elkészítés
1. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a vodkát, a tojásokat és kemény tésztát gyúrunk. Egy tiszta konyharuhát benedvesítünk, kicsavarjuk belőle a vizet és a tésztát a nedves konyharuhával bugyolálva 40 percig pihentetjük szobahőmérsékleten.
2. Lisztezett felületen több részletben olyan vékonyra nyújtjuk a tésztát, amennyire csak tudjuk. Négy különböző átmérőjű, kerek szaggatóval mindegyik méretből ugyanannyi tésztakorongot gyártunk. Mindegyik haraszt négy, egymásra helyezett, eltérő átmérőjű korongból áll, mégpedig úgy, hogy alulra helyezzük a legnagyobbat és az egyre kisebb átmérőjűeket tesszük rá. Az így elkészített tésztatornyok közepét ujjunkkal benyomjuk, ezáltal összetapasztjuk az egymásra helyezett tésztakorongokat, majd a széleket bevagdossuk (hét vágással nyolc egyenlő részt kapunk). A szaggatók méretétől függ, hogy hány harasztot tudunk készíteni. (Nekem tíz darab lett belőle.)
3. Serpenyőben az olajat felhevítjük és két-három adagban aranyszínűre sütjük a harasztokat. Megvárjuk, míg kissé kihűlnek, porcukorral meghintjük vagy mézet csurgatunk rájuk és tálaljuk.
|