Csurgatott fánk
//bigboy-receptjei.gportal.hu
hozzávalók 4 főre
-
1,3 dl tej
-
1,3 dl víz
-
5 dkg vaj
-
1 csipet só
-
1 ek cukor
-
1 citrom reszelt héja
-
1 mk fahéj
-
20 dkg liszt
-
6 db tojás
-
3 ek rum
-
0,75 liter olaj a sütéshez
elkészítés
1. A tejet a vízzel és a vajjal együtt felforraljuk, beleszórjuk a sót és a cukrot.
2. Miután felforrt hozzáadjuk a lisztet és még a tűzön hagyva erőteljesen keverjük, addig, míg összeáll és elválik az edény falától.
3. A forró masszát langyosra hűtjük, majd gépi habverővel egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
4. Hozzáadjuk a citromhéjat, a fahéjat és a rumot.
5. Egy mélyebb serpenyőben felforrósítunk jó kétujjnyi olajat.
6. A masszát csőrös habzsákba szedjük és kócos csigákat nyomunk az olajba. Amikor egy csigával elkészültünk, befogjuk a csőr végét, nehogy szétfolyjon, a massza mielőtt új csigát kanyarintunk. Kb. 4 csiga fér el egyszerre egy nagyobb serpenyőben.
7. A csigákat mindkét oldalán szép pirosra sütjük kb. 2-2 perc alatt.
8. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj felitatódjon róla.
|