Fánk 5.
//bigboy-receptjei.gportal.hu
hozzávalók 4 főre
-
60 dkg liszt
-
csipetnyi só
-
3-4 ek porcukor
-
4 tojássárgája
-
3 dkg élesztő
-
fél dl rum
-
3 dl langyos tej
-
5 dkg vaj/ margarin
-
1 citrom héja ízlés szerint -el is hagyható belőle
Sütéshez:
Tálaláshoz:
-
sárgabaracklekvár
-
porcukor a tetejére szórva
elkészítés
1. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojássárgákat, belemorzsoljuk az élesztőt, és ráöntjük a rumot. (Az élesztőt nem kell külön felfuttatni.)
2. A langyos tejet fokozatosan öntjük bele, és az egészet jól összekeverjük.
3. Ezután az olvasztott vajat adjuk hozzá, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát.
4. Konyharuhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk.
6. Lisztbe mártott éles fánkszaggatóval kiszaggatjuk (egy pohár is megteszi), ;-) és konyharuhával letakarva újra kelesztjük.
7. Ezután a fánkok közepét kézzel benyomjuk (később ide tesszük a lekvárt).
8. Közepesen forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük. Ha elkészültek, papírtörlőre téve lecsepegtetjük
|