Forgácsfánk
//bigboy-receptjei.gportal.hu
hozzávalók 8 főre
-
500 g fehér bio tönkölybúzaliszt
-
2 ek porcukor
-
csipetnyi só
-
2 ek tejföl
-
5 tojás sárgája
-
50 g olvasztott vaj
-
1 dl rum
-
olaj a sütéshez
elkészítés
1. A lisztet átszitáljuk és összekeverjük a porcukorral és a sóval.
2. Hozzáadjuk a rumot, a tojások sárgáját és az olvasztott vajat, majd a tejföllel rugalmas tésztát gyúrunk.
Alaposan kidolgozzuk, majd letakarva hűvös helyen legalább 2 óráig pihentetjük.
3. Kilisztezett gyúródeszkára tesszük, és késfok vékonyságúra kisodorjuk (érdemes két részletben csinálni, mert akkor könnyebb vele dolgozni).
4. Derelyevágóval kb. 6x6 cm-es négyzeteket vágunk ki belőle, majd mindegyik közepében két párhuzamos bevágást ejtünk.
5. A kezünkbe véve minden egyes fánkot kifordítjuk: azaz az ellentétes oldali csücsköket átfordítjuk a bevágáson.
6. Forró olajba tesszük, és oldalanként kb. 2-3 perc alatt szép pirosra sütünk.
7. Még melegen megszórjuk porcukorral és tálaljuk.
|