Fánk 6.
//bigboy-receptjei.gportal.hu
hozzávalók 8 főre
Tésztához:
-
1 kg liszt
-
1 élesztő
-
8 dl tej
-
5 dkg puha vaj
-
2 tojás
-
csipet só
-
1 cs vaníliás cukor
-
1 citrom reszelt héja (lehet 2 is)
-
4 ek cukor
Sütéshez:
Tálaláshoz:
-
vaníliás porcukor
-
lekvár (esetleg puding)
elkészítés
-
1. Az élesztőt 2 dl tejben csipet cukorral felfuttatjuk.
-
2. Egy nagy tálba beleszórjuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, a 2 db tojást, a vaníliás cukrot, a cukrot, a citrom reszelt héját, a vajat és a felfuttatott élesztőt. A maradék tejet melegen szintén hozzáadjuk.
-
3. Alaposan összedolgozzuk, majd kidagasztjuk. Addig kell dagasztani, amíg már nem ragad a tálra, sem a kezünkre, és kezd hólyagosodni.
-
4. Amikor már szép a tészta, meglisztezzük a tetejét, és meleg helyen, letakarva a duplájára, kb. egy órát kelesztjük.
-
5. Lisztezett deszkára borítjuk, majd kb. 1-1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk.
-
6. Fánkszaggatóval (pohár is jó vagy bármilyen szaggató) kiszaggatjuk.
-
7. Szaggatás után még a deszkán is kelesztjük a fánkokat, kb. 15 percig.
-
8. Közben odateszünk egy edénybe melegedni annyi olajat, amennyiben tudnak majd "úszni" a fánkok.
-
9. Mikor már forró az olaj, beletesszük a fánkokat, és szép pirosra sütjük. Először az egyik oldalát kb. 2 percig, fedővel lefedve. Majd levesszük a fedőt, megfordítjuk a fánkokat, és még kb. 1 percig sütjük.
-
10. Szűrőbe vagy papírtörlőre szedjük, hogy az olaj eltűnjön róla.
-
11. Még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral, és tálaljuk.
-
12. Lekvárt, esetleg pudingot adunk mellé.
|