Barackos fánkocskák
//bigboy-receptjei.gportal.hu
hozzávalók 4 főre
-
33 dkg liszt
-
5 dkg lágy vaj
-
3 ek cukor
-
1 cs vaníliás cukor
-
2 egész tojás
-
2 tojásfehérje
-
1 pohár (2dl) gyümölcsdarab nélküli barackjoghurt
-
1 cs szárított élesztő ( 7gr)
-
csipet só
-
olaj a sütéshez
elkészítés
-
A lisztet, az élesztőt összevegyítjük. Az egyveleget elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, a két tojássárgáját, és a joghurtot. A tésztát egy evőkanál segítségével összedolgozzuk, folyamatosan adagolva hozzá a két tojásfehérjét.
-
A kezünkre váltunk, és közepesen lágy tésztát gyúrunk. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától. Szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük!
-
A pihentetési idő leteltével a tésztát erősen meglisztezett deszkára tesszük, átgyúrjuk, és körülbelül 3-4 mm vastagságúra gyújtjuk egy szintén jól meglisztezett sodrófa segítségével! Derelyevágóval 5 cm-es rombuszokat vágunk, melyeknek a közepén egy hosszanti bemetszést ejtünk. Az így keletkezett lyukon a rombuszok mindkét sarkát áthúzzuk.
-
Ha mindegyiket megformáztuk, olajat melegítünk egy olyan edényben, melynek fedele is van, ugyanis a fánkocskák egyik oldalát lefedve sütjük, így lesz szép szalagos.
-
Fontos, hogy a fánkokat ne süssük túl sokáig, mert kiszáradnak. Szép arany barnára kell csak sütni őket!
-
A kisült fánkokat (nekem 25 db lett) tányérra szedjük, s meghintjük egy kevés porcukorral! (Ez a fázis a képről lemaradt).
|